Новини

22 травня відбулася спільна нарада з питань безпечної експлуатації баштових кранів типу КБ-403

Трагічна статистика нещасних випадків на будівництві, пов'язаних з експлуатацією вантажопідіймальних механізмів, вкотре доводить, що баштові крани — це не лише символ сучасної будівельної індустрії, а джерело потенційної небезпеки, що створює загрозу життю (здоров'ю) як працівників так і пересічних громадян. Питання безпечної експлуатації баштових кранів типу КБ-403 стали темою для обговорення на спільній нараді 22 травня керівництва теруправління Держгірпромнагляду у Волинській області, ДП «Волинський експертно-технічний центр» з представниками будівельних організацій області. У нараді також взяли участь головний державний інспектор державної інспекції нагляду у промисловості та за об'єктами підвищеної небезпеки та експерти технічні відділу експертно-технічної діагностики, котлонагляду та ВПМ.

Нагадаємо, на будівництві багатоквартирного житлового будинку в м. Полтаві 7 грудня 2012 року сталося падіння баштового крана КБ-403А. Поворотна рама з баштою крана і вантажем відірвалася від неповоротної (ходової) рами і впала за будинок. У зв'язку з тим, що в момент аварії вантаж розміщувався поза будинком, металоконструкція башти зачепила будівлю у верхній частині, тобто на початковій стадії падіння. Тому значних ушкоджень крана та небажаних наслідків, пов'язаних з аварією, вдалося уникнути.

20 березня поточного року на будівництві житлово-офісного комплексу, що в Дарницькому районі м. Київа, під час ведення будівельних робіт перекинувся баштовий кран КБ-403. Внаслідок аварії кранівниця отримала травми, несумісні з життям.

За висновками компетентних органів, аварії, що відбулися під час експлуатації баштових кранів КБ-403 в Полтаві та Києві, розвивалися за одним і тим же сценарієм, а саме: башта крана впала внаслідок руйнування металу та зварних з'єднань верхнього листа ходової рами. Саме він виявився слабкою ланкою в ланцюгу навантажень конструкції крана. Зменшення товщини верхнього листа впливає насамперед на зниження жорсткості ходої рами. Значні навантаження під час роботи крана діятимуть не лише на зварні з'єднання верхнього листа із зовнішньою та внутрішньою обичайкою, а й на зварні з'єднання діафрагм з верхнім листом. Крім того, зона зварного з'єднання верхнього листа, що розташована у важкодоступному й обмеженому просторі, піддається інтенсивній корозії та постійно забрудена мастилом, що стікає з ОПП. Саме тому, виявити дефекти (тріщини) у цій зоні без розбирання крана досить складно.

На думку фахівців Інституту проблем надійності машин і споруд (м. Львів) крани, в яких товщина верхнього листа ходової рами становить менше 15 мм необхідно виводити з експлуатації. Варіантом виходу з цієї ситуації може бути лише заміна ходової рами, в якій би товщина верхнього листа складала 18 мм і більше.

Враховуючи вищевикладене та з метою запобігання подібним аваріям в майбутньому Держгірпромнагляд доручив територіальним органам провести інформаційно-роз'яснювальну роботу з власниками кранів КБ-403 усіх модифікацій щодо причин падіння кранів та необхідності проведення позачергового експертного обстеження ходових рам баштових кранів на предмет виявлення та усунення дефектів зварних швів, тріщин у металоконструкціях тощо.

На виконання рішення колегії Держгірпромнагляду України від 24 квітня 2014 року та наказу від 05.05.2014 року № 62 територіальне управління під час наради вручило керівникам будівельних організацій листи-приписи, якими зобов'язує власників кранів типу КБ-403 до 01 липня 2014 року провести позачергове експертне обстеження із інструментальним дослідженням верхньої частини ходових рам цих кранів з обов'язковим демонтажем поворотної частини рам.

Після обговорення даного питання прийнято рішення щодо забезпечення контролю за технічним станом вказаних вантажопідіймальних механізмів. Зокрема, спеціалістам ДП «Волинський ЕТЦ» доручено терміново провести заміри товщини верхніх листів поворотних рам баштових кранів КБ-403, що є на балансі будівельних організацій області, та вивчити їх технічну документацію.

Враховуючи те, що нині ведеться інтенсивне будівництво на об'єктах, керівникам будівельних організацій, у власності яких перебувають баштові крани типу КБ-403, запропоновано до 28 травня 2014 року скласти графіки проведення позачергових експертних обстежень таких кранів.

На завершення учасники зібрання домовились провести робочу нараду на базі ПрАТ «Луцький домобудівний комбінат», де наочно оглянути баштовий кран після його демонтажу.




До списку новинВпередНазад