Новини

На засіданні колегії Криворізького гірничопромислового територіального управління заслухано адміністрацію ПрАТ «Криворізький завод гірничого обладнання» з питань безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів.

Актуальність даного питання постала за результатами розслідування смертельного нещасного випадку, який стався на підприємстві в березні поточного року зі слюсарем із збирання металевих конструкцій.

Загалом на підприємстві з початку 2014 року сталось три нещасні випадки, в тому числі один зі смертельним наслідком. Як свідчить аналіз вивчених актів розслідувань даних нещасних випадків, всі вони пов'язані з експлуатацією вантажопіднімальних кранів.

Зокрема, комісія зі спеціального розслідування смертельного нещасного випадку спільно з експертною комісією з'ясували, що нещасний випадок стався через незадовільний технічний стан з'ємного вантажозахоплювального пристрою, разом з тим виявлено незадовільний технічний стан підкранових колій та мостового електричного крану.

Окрім обговорень технічних порушень вимог безпеки під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, члени колегії зосередили увагу і на організаційних порушеннях. Це невідповідність інструкцій з охорони праці вимогам нормативних актів з охорони праці та відсутність контролю за їх виконанням працівниками, незабезпечення робочих місць безпечними умовами праці.

Окремо гостро постало питання відсутності контролю за технічним станом засобів виробництва, зокрема своєчасного проведення експертного обстеження обладнання, яке відпрацювало встановлений строк експлуатації. Під час обговорення цього питання акцентовано увагу на порядку проведення та якості навчання працівників даного підприємства.

За рішенням колегії, роботу адміністрації ПрАТ «Криворізький завод гірничого обладнання» із забезпечення вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки під час експлуатації вантажопідіймальних кранів визнано незадовільною. Разом з тим прийнято рішення надіслати до прокуратури матеріали для реагування на осіб, які допустили порушення законодавства, що призвело до нещасного випадку зі смертельним наслідком.

Повну оцінку стану охорони праці та промислової безпеки підприємству інспекторський склад теруправління дасть після планової всебічної перевірки, яка, зважаючи на дані обставини, розпочнеться в травні поточного року.

Перед директором підприємства поставлено завдання забезпечити в повному обсязі виконання заходів, у відповідності до встановлених строків, які були розроблені за результатами спеціального розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком. Відповідно результати їх виконання надати до Криворізького гірничопромислового теруправління.




До списку новинВпередНазад