Новини

Сьогодні, 22 травня 2014 року, на шахті №22 «Комунарська» ПАО «Ш\у Донбас» (м. Макіївка) державна комісія прийняла в експлуатацію уніфіковану телекомунікаційну систему диспетчерського контролю і автоматизованого керування гірничими машинами та технологічними комплексами (УТАС), яка працюватиме у керуючому режимі.

Очолив комісію Голова Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України Олександр Хохотва, також у заході взяли участь фахівці теруправління Держгірпромнагляду у Донецькій області, ДП «Донецький ЕТЦ», представники шахти, ДП «Петровський завод вугільного машинобудування», ПАТ «НДІГМ ім. М.М. Федорова» та інших галузевих інститутів.

Системи УТАС дозволяють розпізнавати й прогнозувати можливість виникнення передаварійних і аварійних ситуацій на початкових стадіях, що сприяє зниженню рівня виробничого травматизму на шахтах. Важливо те, що система УТАС на шахті №22 «Комунарська» отримала статус керуючої, тобто, вона не просто інформуватиме про небезпечні процеси, а й автоматично відключатиме електроенергію на потенційно небезпечній дільниці.

На сьогодні в Україні 37 вугільних підприємств обладнані системами УТАС, з них 26 — на Донеччині.




До списку новинВпередНазад