Новини

Комісія теруправління Держгірпромнагляду у Вінницькій області завершила спеціальне розслідування нещасного випадку зі тяжким наслідком, який стався 16 березня 2014 року зі слюсарем дочірнього підприємства (ДП) «Гайсинводоканал» КП «Вінницяоблводоканал» Дітлашком Володимиром Олександровичем (дата народження: 20 березня 1987 року).

Нагадаємо, що на 27-річного слюсаря, який виконував аварійні роботи на мережі водопроводу по вул. Марка Вовчка у місті Гайсині, обвалився грунт. Працівник отримав компресійно-уламковий перелом грудного хребця.

Комісія зі спеціального розслідування, вивчивши матеріали розслідування, встановила, що причинами настання нещасного випадку є:

1. Порушення вимог безпеки піч час виконання земляних робіт — виконання земляних робіт в траншеї без належного кріплення стінок.

2. Неякісне розроблення наряду-допуску, відсутність в наряді-допуску повного переліку заходів безпеки під час підготовки та виконання земляних робіт.

3. Невиконання вимог інструкції з охорони праці — розкопування траншеї за межами укріплених стінок.

За результатами розслідування нещасного випадку комісією встановлено, що Дітлашок Володимир Олександрович отримав травму в робочий час під час виконання трудових обов'язків за режимом роботи підприємства, на території населеного пункту під час ремонту устаткування, що належить підприємству. У зв'язку з вищезгаданим даний нещасний випадок визнано таким, що пов'язаний з виробництвом, на нього складається акт форми Н-1.

Особами, дії чи бездіяльність яких призвели до настання нещасного випадку, є:

1. Шлапак Сергій Павлович — майстер ДП «Гайсинводоканал», який не здійснював належний контроль за виконанням земляних робіт, що призвело до виконання земляних робіт в траншеї без належного кріплення стінок.

2. Попов Олександр Володимирович — інженер-енергетик ДП «Гайсинводоканал», який неякісно розробив наряд-допуск на виконання земляних робіт, не включив в наряд-допуск повний перелік заходів безпеки під час підготовки та виконання даних робіт.

3. Дітлашок Володимир Олександрович — слюсар ДП «Гайсинводоканал», який допустив розкопування траншеї за межами укріплених стінок.

Комісією зі спеціального розслідування до обов'язкового виконання були запропоновані заходи щодо усунення причин виникнення нещасного випадку. Інженеру-енергетику ДП «Гайсинводоканал» необхідно забезпечити розробку нарядів-допусків на виконання робіт підвищеної небезпеки з вимогою забезпечення виконання повного переліку заходів безпеки під час підготовки та виконання робіт.

Керівникам виробничих підрозділів необхідно забезпечити здійснення контролю за дотриманням працівниками вимог інструкцій з охорони праці. А також провести позаплановий інструктаж з питань охорони праці працівникам підприємства з доведенням обставин, причин та наслідків даного нещасного випадку.

Начальнику підприємства та службі охорони праці необхідно провести позачергове навчання та перевірку знань з питань охорони праці посадових осіб та працівників, які виконують роботи з підвищеною небезпекою.

Прес-служба територіального управління

Держгірпромнагляду у Вінницькій області




До списку новинВпередНазад