Новини

15-16 травня 2014 року кореспондент редакції журналу «Охорона праці» Ігор Парфенюк перебував на Тернопільщині. Він ознайомився з досвідом роботи теруправління, кращих державних інспекторів.

Журналіст відомчого друкованого видання зустрівся з начальником територіального управління Держгірпромнагляду у Тернопільській області Михайлом Лабою, начальником відділу державного нагляду, управління охороною праці та розслідування нещасних випадків Віктором Андрійчуком, начальником державної інспекції нагляду в промисловості та за об'єктами підвищеної небезпеки Віктором Мовчаном, начальником державної інспекції нагляду за промисловою безпекою та охороною праці в агропромисловому комплексі, соціально-культурній сфері, на транспорті та зв'язку Петром Гичкою, які розповіли про пріоритетні завдання, над вирішенням яких працює колектив.

16 травня Ігор Парфенюк, державний інспектор з охорони праці Іван Маліновський, керівник прес-служби теруправління Володимир Клименко побували у ТзОВ «СЄ Борднетце — Україна», на якому кореспондент журналу «Охорона праці» ознайомився із технологічними процесами, умовами праці, станом охорони праці та промислової безпеки.

Керівник служби охорони праці Василь Мовчан розповів про організацію і функціонування системи охорони праці на підприємстві, профілактичні заходи, спрямовані на забезпечення здоров'я і життя працівників. Зокрема, на підприємстві, на якому трудиться 4,5 тис. працівників, і яке виготовляє кабельні в'язки для відомої марки авто «Фольксваген», 80 відсотків працівників — жінки. Замовником продукції є концерн у Німеччині, який славиться найвищою репутацією у цілому світі, а тому вимоги до якості цієї продукції дуже високі і відповідають стандартам Євросоюзу. Для працівників підприємства тут створено належні умови для праці: кондиціоновано виробництво, в цехах постійно підтримується оптимальна температура. На охорону праці за перший квартал поточного року виділено понад мільйон грн. на придбання спецодягу, спецвзуття, засобів індивідуального захисту.

Замість приписів про виявлені порушення з охорони праці тут діють протоколи, на яких є підпис керівника, печатка підприємства, фотографії робочих місць, де виявлено порушення, зазначено термін виконання і інформація про обов'язкове виконання особами, причетними до виконання. Протоколи перевірки стану охорони праці містять профілактичні застереження, превентивні заходи і виконуються як накази.

Керівник служби охорони праці проаналізував і порівняв систему охорони праці за кордоном і вітчизняну, відзначив переваги закордонної системи в тому, що її заходи обов'язкові для виконання, чого нерідко бракує вітчизняній системі.

Позитивним у системі охорони праці на ТзОВ «СЄ Борднетце — Україна» є те, що тут уважно прислухаються до критичних зауважень, пропозицій, побажань щодо стану охорони праці та промислової безпеки працівників, щоб знати ситуацію «знизу», щоб технологічно і технічно прибрати ризики для здоров'я і життя працівників, і обов'язково їх виконують. Для цього у цехах підприємства є спеціальні скриньки для зауважень, пропозицій і побажань.

На підприємстві на Дошці охорони праці розміщуються різноманітні матеріали, рекомендації, спеціальні методичні матеріали, інформації, рекомендації з питань охорони праці. Постійно оновлюються стенди «Поширені помилки на виробництві», «Ми почуваємося в безпеці».

Працівників підприємства всіляко стимулюють за роботу без виробничого травматизму.

Цього ж дня Ігор Парфенюк, державний інспектор з охорони праці Іван Маліновський, керівник прес-служби теруправління Володимир Клименко побували у ТзОВ «ОСП Корпорація Ватра».

Провідний інженер з охорони праці Марія Бик розповіла про умови праці, функціонування системи охорони праці, виконання колективного договору про дотримання стану охорони праці, проведення навчань, інструктажів з охорони праці, оформлення відповідної документації. На підприємстві стовідсотково проведено атестацію робочих місць. На виконання заходів з охорони праці виділяється приблизно 600 тис. грн. на рік.

Технолог складальної дільниці Тетяна Сівіцька, керівник служби маркетингу Микола Осьмуха розповіли про технологію виробництва і продемонстрували зразки світлотехнічної продукції, яке виготовляє корпорація, зокрема світильники, прожектори для освітлення шахт, метро, стадіонів, вулиць, скверів, підземних переходів тощо.

На підприємстві особливу увагу приділяють стану охорони праці та промислової безпеки виробництвам, там, де є реальні фактори ризику, шкідливим виробництвам: ливарній дільниці, порошкового фарбування, гальванічній, штампувальній, зварювальній, дільницях, а також дільниці пластмас. Тут постійно здійснюється трьохступеневий контроль за охороною праці, на виробничих нарадах обговорюють і вирішують стан охорони праці і заходи щодо його поліпшення.

У виробничих підрозділах підприємства на видних місцях оформлені кутки, стенди охорони праці.




До списку новинВпередНазад