Новини

За матеріалами перевірок сільськогосподарських підприємств фахівцями теруправління Держгірпромнагляду у Хмельницькій області через порушення вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці притягнуто до адміністративної відповідальності 31 працівника, з них 12 керівників. Всього перевірено 36 суб'єктів господарювання щодо дотримання вимог безпеки під час виконання весняно-польових робіт.

Під час перевірок особливу увагу звернуто на технічний стан сільськогосподарської техніки, а також на дотримання вимог безпеки під час виконання завдань безпосередньо в польових умовах. З'ясовано, що у багатьох агроформуваннях до польових робіт допускаються трактори без захисних огороджень карданних валів, експлуатуються причіпні механізми, які не обладнані страхувальними ланцюгами. У більшості перевірених підприємствах не розроблені технологічні карти по розміщенню машин, машинно-тракторних агрегатів і транспортних засобів на полях. На жодному підприємстві не обладнані місця для короткочасного відпочинку працівників під час виконання польових робіт.

Також виявлені трактори, які експлуатуються без проходження щорічного технічного огляду, із запуском двигуна поза межами кабіни, з несправною системою блокування запуску двигуна при ввімкненій передачі.

Низку суттєвих порушень допущено під час виконання робіт із застосуванням мінеральних добрив та пестицидів. Зокрема, місця приготування розчинів пестицидів і заправлення ними машин, не забезпечені належним чином аптечками першої долікарської допомоги, питною водою та умивальниками. Однак, слід зазначити, що всіма підприємствами усунуто порушення щодо забезпечення транспортних засобів для перевезення аміачної селітри, пестицидів відповідними вогнегасниками та засобами індивідуального захисту. Характерними недоліками, що стосуються майже всіх підприємств, є те, що не всі працівники, зайняті на роботах підвищеної небезпеки, проходять навчання і перевірку знань з охорони праці. Також вони не забезпечуються в повному обсязі спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Держгірпромнагляд попереджає керівників сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств про необхідність вжиття відповідних заходів для забезпечення безпечної організації праці, адже в літній період інтенсивність роботи в полі значно збільшується, а відтак, зростає небезпека загрози життю і здоров'ю працівників.




До списку новинВпередНазад