Новини

Аби уникнути масштабного відключення небезпечних ліфтів у сумських багатоповерхівках, власники та обслуговувальні організації повинні негайно усунути усі порушення, а також розробити плани з приведення підйомників у відповідність до правил безпеки. Про це йшлося на позачерговому засіданні колегії теруправління Держгірпромнагляду у Сумській області.

На засіданні акцентовано увагу на систематичному нехтуванні законодавства, неналежному виконанні своїх обов'язків, доведенні ситуації у ліфтовому господарстві Сум до критичної та потенційна загроза життю та здоров'ю людей. До цього додалися численні скарги мешканців багатоповерхівок.

Відтоді, коли місцева влада отримала від Держгірпромнагляду довгоочікуваний дозвіл про тимчасове продовження роботи ліфтів, що відпрацювали 25 років, але перебувають у задовільному стані, ситуація не покращилася. Навпаки, кількість ліфтів, які можуть будь-якої миті призвести до трагедії, з кожним днем збільшується.

Так, із 829 ліфтів, що перебувають на балансі КП «Сумижитло» міської ради, 470 відпрацювали нормативний строк. Розроблений план заходів та узгоджені графіки проведення експертних обстежень і ремонтів не виконуються. За останні три роки відставання від графіку сягнуло 140 ліфтів, а у 2014 році заплановані роботи з експертного обстеження та капремонту взагалі не проводилися. Причина такого явища — не лише грубі порушення спеціалізованими ліфтовими організаціями вимог законодавства, але й неналежний контроль з боку власників ліфтів за вищезгаданими підприємствами.

Наголошено, що вже найближча перевірка ліфтового господарства області дасть підстави для суду на зупинку майже третини усіх ліфтів у багатоповерхівках Сум, Шостки та інших міст. Але зупинити «підйомник», позбавивши таким чином можливості певних категорій населення взагалі вийти на вулицю, це найпростіший, але негуманний спосіб. На жаль, підстав для цього вистачає: відсутність паспортів та відомостей про реєстрацію ліфтів, не усунуті виявлені раніше порушення та недоліки, відсутність протоколів перевірок, не проведені позачергові технічні огляди ліфтів, несправний диспетчерський зв'язок, зношеність обладнання.

Слід зазначити, що за таких порушень щодо технічної несправності ліфтів, які створюють загрозу життю та здоров'ю громадян, чинне законодавство України зобов'язує органи Держгірпромнагляду не допускати експлуатацію таких ліфтів. Відтак, колегія ухвалила рішення надати власникам ліфтів та обслуговувальним організаціям останню можливість усунути усі недоліки аби запобігти ситуації, яка мала місце три роки тому, коли щодня у Сумах зупинялося до десятка одиниць «житлового вертикального транспорту».




До списку новинВпередНазад