Новини
За матеріалами перевірок сільськогосподарських підприємств фахівцями теруправління Держгірпромнагляду у Хмельницькій області через порушення вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці притягнуто до адміністративної відповідальності 31 працівника, з них 12 керівників. Всього перевірено 36 суб'єктів господарювання щодо дотримання вимог безпеки під час виконання весняно-польових робіт.

У ході перевірок наглядовцями особлива увага зверталася на технічний стан сільськогосподарської техніки, а також на дотримання вимог безпеки під час виконання завдань безпосередньо в польових умовах. Встановлено, що у багатьох агроформуваннях до польових робіт допускаються трактори без захисних огороджень карданних валів, експлуатуються причіпні механізми, які не обладнані страхувальними ланцюгами. У більшості перевірених підприємствах не розроблені технологічні карти по розміщенню машин, машинно-тракторних агрегатів і транспортних засобів на полях. На жодному підприємстві не обладнані місця для короткочасного відпочинку працівників під час виконання польових робіт.

Також виявлені трактори, які експлуатуються без проходження щорічного технічного огляду, із запуском двигуна поза межами кабіни, з несправною системою блокування запуску двигуна при ввімкненій передачі.

Ряд суттєвих порушень допущено під час виконання робіт із застосуванням мінеральних добрив та пестицидів. Зокрема, місця приготування розчинів пестицидів і заправлення ними машин, не забезпечені належним чином аптечками першої долікарської допомоги, питною водою та умивальниками. Однак, слід зазначити, що всіма підприємствами усунено порушення щодо забезпечення транспортних засобів для перевезення аміачної селітри, пестицидів відповідними вогнегасниками та засобами індивідуального захисту. Кабіни тракторів, самохідних машин, які задіяні на приготуванні й внесенні міндобрив справні (герметичні).

Характерними недоліками, що стосуються майже всіх підприємств, залишається те, що не всі працюючі зайняті на роботах підвищеної небезпеки проходять навчання і перевірку знань з охорони праці. Працівники не забезпечуються в повному обсязі спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Територіальне управління Держгірпромнагляду у Хмельницькій області звертається до керівників підприємств та фермерських господарств про необхідність вжити відповідних заходів по недопущенню вищевказаних порушень в подальшому, адже з настанням літнього періоду інтенсивність роботи в полі значно збільшується, потребуючи постійної уваги щодо забезпечення безпечної організації праці.



До списку новинВпередНазад