Новини

Цього року теруправління Держгірпромнагляду посилює увагу до безпечного використання балонів зі зрідженим газом у місцях масового перебування людей. Зокрема, наприкінці лютого, рішенням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій передбачено ущільнення контролю за комерційними структурами, що реалізують скраплений газ для організацій та населення, на предмет виконання діючих технічних норм та правил. У разі звернень органів місцевого самоврядування, теруправлінням проводитимуться позапланові перевірки безпечного функціонування пересувних торговельних точок та інших тимчасових торгівельних споруд, малих архітектурних форм, розміщених у місцях масового скупчення людей, де застосовуються та зберігаються балони зі зрідженим газом.

Також, згідно з рішенням комісії з ТЕБ і НС, місцеві органи самоврядування мають посилити контрольні заходи з виявлення та припинення несанкціонованого використання балонів зрідженого вуглеводневого газу у суб'єктів, які займаються приготуванням та реалізацією продуктів харчування в місцях масового скупчення людей.

У 2013 році робочими групами у складі інспекторів теруправління Держгірпромнагляду, представників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в області та за участю працівників УМВС обстежено 46 суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність з приготування та реалізації продуктів харчування з використанням балонів зрідженого газу, розташованих в місцях масового скупчення людей: МАФи (малі архітектурні форми), мобільні кав'ярні тощо. Огляди проводилися у містах Херсон, Каховка, Нова Каховка, Цюрупинському, В.Олександрівському, Генічеському, Голопристанському, Білозерському та інших районах області.

Робочими групами було з'ясовано, що 31 з оглянутих суб'єктів здійснюють діяльність з використанням балонів зрідженого газу, в них виявлено 223 порушення вимог безпеки.

Найсуттєвіші порушення стосувалися експлуатації балонів зі зрідженим газом у місцях масового перебування людей, без відповідних дозвільних документів; самовільного монтажу газобалонних установок, при відсутності проектної та виконавчої документації; використання балонів, що не пройшли технічного опосвідчення; ненавченості персоналу, який обслуговує балони, з охорони праці, зокрема, з питань їх безпечної експлуатації; відсутності відповідальних осіб за справний стан і безпечну експлуатацію посудин, що працюють під тиском; розміщення балонів біля газових плит на відстані менше 0,5 м.

Інформацію про виявлені порушення вимог безпеки було надано органам місцевого самоврядування та виконавчої влади для відповідного реагування.




До списку новинВпередНазад