Новини

— Впродовж першого кварталу 2014 року територіальним управлінням було проведено 464 перевірки, тоді як за аналогічний період минулого року їх було на 214 більше, — зауважив під час прес-конференції, яка пройшла 14 травня в управлінні у справах преси та інформації Вінницької ОДА, начальник теруправління Держгірпромнагляду у Вінницькій області Анатолій Коваль. — У тому числі було проведено 14 позапланових перевірок проти 264. Під час перевірок було виявлено 5183, торік ця цифра сягнула 5854. При цьому рівень виробничого травматизму в області залишився на рівні минулорічного: загальний — 38, а зі смертельним наслідком — 4 випадки.

За словами начальника теруправління втримати ріст виробничого травматизму вдалось завдяки злагодженій роботі інспекторського складу, співпраці з органами обласної влади, соціальними партнерами, громадськості, а також самих роботодавців. Зменшенню кількості перевірок передувала політика Держгрпромнагляду, яка була спрямована на роз'яснювальну роботу серед роботодавців та працюючих. Разом з тим перевірки стали якіснішими.

За порушення законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці та промислової безпеки було направлено 10 адміністративних позовних заяв до адміністративного суду, у 9 випадках призупинено виконання робіт та експлуатацію обладнання, за допущені порушення законодавства з охорони праці до адміністративної відповідальності притягнуто 323 особи, з них 118 — керівників підприємств.

Проаналізував начальник теруправління і ситуацію з виробничим травматизмом, вказавши на основні причини через, які стаються нещасні випадки зі смертельним наслідком залишаються організаційні, які складають понад 70 %. З технічних причин сталось близько 30% нещасних випадків зі смертельним наслідком.

Найбільш травмонебезпечними галузями економіки Вінницької області у абсолютних цифрах залишаються соціально-культурна сфера, АПК, будівництво та промисловість будівельних матеріалів, де питома вага травмованих працівників (30 чол.) складає 79% від загальної кількості травмованих на виробництві на підприємствах області. Територіальним управлінням розроблено план заходів, запровадження яких сприятиме профілактиці травматизму в цих галузях.

— Одне з наших завдань — пояснити як роботодавцям, так і працюючим, що вони мають знати аби запобігти виробничого травматизму, — сказав начальник теруправління, — вони мають зрозуміти, що інспектор прийшов на підприємство не для того, щоб когось покарати, а допомогти виявити порушення, вказати на що потрібно звернути увагу, порадити, як зробити аби швидше і безболісніше їх усунути. Інформація до працівників має доходити з вуст інспектора, тоді вони самі почнуть задумуватись над кожним кроком.

Крім того, під час прес-конференції було загострено увагу на експлуатації шкільних котелень, ліфтів, атракціонів, об'єктів котлонагляду, використання газу в побуті та озвучено напрямки роботи теруправління у другому кварталі 2014 року: перевірці літніх таборів відпочинку, цукрових заводів, шкільних котелень, підприємств гірничорудної та нерудної галузі та будівельних майданчиків.

Прес-служба теруправління Держгірпромнагляду

У Вінницькій області




До списку новинВпередНазад