Новини

За ініціативи Міжнародної організації праці 28 квітня понад 100 країн світу відзначають Всесвітній День охорони праці. Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 р. він відзначається щорічно і в нашій державі. Девізом 2014 року за рекомендацією МОП обрано «Безпека праці та здоров'я під час використання хімічних речовин на виробництві».

Метою заходу є привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб'єктів господарювання, громадських організацій до проблеми збереження життя і здоров'я працівників та формування культури охорони праці.

У Донецькій області в минулому році на виробництві було травмовано 3102 людини, у тому числі 132 — смертельно. А на підприємствах хімічної промисловості у 2013 році було травмовано 198 робітників, із них 19 — смертельно, а чотири нещасні випадки сталися безпосередньо під час використання та застосування хімічних речовин на виробництві. А резонансна аварія 6 серпня на ПАТ «Стирол» призвела до загибелі шістьох робітників та гострого отруєння аміаком 29 робітників.

Сьогодні, 31 березня, у теруправлінні Держгірпромнагляду у Донецькій області відбулося перше засідання організаційного комітету, де розглядався план заходів до Всесвітнього Дня охорони праці та звернення оргкомітету до органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок, засобів масової інформації, керівників і працівників підприємств, установ та організацій регіону.

До складу організаційного комітету увійшли фахівці теруправління, представники Донецької облдержадміністрації, ДТЕК, ДП «Донецький експертно-технічний центр», обласної організації роботодавців, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, управляння Держсанепідемслужби, центрального штабу ДВГРЗ та обласного відділення Національної служби посередництва і примирення.

У рамках заходів, запланованих Організаційним комітетом, проводитимуться тематичні колегії та зустрічі з трудовими колективами, відкриті уроки для школярів та студентів навчальних закладів. Заплановано проведення традиційного регіонального конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей». Планується проведення оглядів-конкурсів з визначення кращого підприємства 2013 року, а власне на підприємствах — конкурсів на краще робоче місце, виробничу бригаду, дільницю тощо. «Такі превентивні заходи спрямовані на зниження рівня виробничого травматизму, звернення уваги мешканців регіону на питання виховання культури охорони праці та відзнаку тих, хто дотримується норм безпеки», — зазначив В'ячеслав Король, начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Донецькій області.

Також у цьому році Держгірпромнагляд підтримав ініціативу журналу «Промислова безпека» проведення всеукраїнського фестивалю анімаційних та відеофільмів «Безпечна праця 2014». А кульмінацією святкування Дня охорони праці стане нагородження кращих працівників і підприємств у сфері охорони праці та переможців конкурсу дитячого малюнка.




До списку новинВпередНазад