Новини

Комісія теруправління Держгірпромнагляду у Вінницькій області завершила спеціальне розслідування нещасного випадку зі смертельним тяжким наслідком, який стався 26 лютого 2014 року з стався у Вінницькому лісництві, в кварталі № 75 виділі № 4.1, урочище «П'ятничанські дачі» (біля м. Вінниці) з водієм лісовозного автомобіля Гаврилюком Василем Івановичем (дата народження: 3 лютого 1963 року).

За свідченнями майстра лісу Вінницького лісництва він разом з помічником лісничого Вінницького лісництва о 8-й годині прибули в контору Вінницького лісництва, де вже був завантажений автомобіль під керуванням водія Гаврилюка В.І., який поїхав першим. Через деякий час за ним виїхав автомобіль під керуванням іншого водія, у кабіні якого були ще двоє пасажирів: працівників лісництва.

Проїхавши метрів 20, автомобіль ЗИЛ 131 СПГ під керуванням водія Гаврилюка В.І. забуксував і рухатися самостійно не міг. Водій вийшов з кабіни, дістав трос і почав показувати водієві іншого автомобіля, щоб той його потягнув. Автомобіль КАМАЗ 43101 під керуванням водія Дідусенка С.І. об'їхав автомобіль ЗИЛ 131 СПГ зліва, зупинився і розпочав рух заднім ходом до автомобіля ЗИЛ 131 СПГ. За свідченнями Дідусенка С.І., рухаючись назад, він бачив Гаврилюка В.І. у праве дзеркало заднього виду. Коли Дідусевич С.І. перестав його бачити, різко загальмував та вийшов з кабіни і побачив, що своїм автомобілем він притис водія Гаврилюка В.І. до передньої частини його автомобіля. Після надання Гаврилюку В.І. долікарської допомоги, він прийшов до свідомості. На місце події викликав бригаду швидкої медичної допомоги, якою потерпілий Гаврилюк В.І. був доставлений у ВОКЛ ім. М.І. Пирогова, де при проведенні операції помер.

Згідно висновку Вінницького обласного бюро судово-медичної експертизи від 24.03.2014 № 584 (вх. № 1549 від 24.03.2014), смерть Гаврилюка Василя Івановича настала від сполучної травми тіла, яка ускладнилася розвитком травматичного шоку. При судово-токсикологічній експертизі крові трупа Гаврилюка В.І. етилового спирту, інших спиртів та їх ізомерів не виявлено, що свідчить про те, що на момент смерті він був тверезий.

Комісія зі спеціального розслідування на підставі вимог підпункту 1 п. 15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року №1232, даний нещасний випадок з Гаврилюком В.І. визнала повязаний з виробництвом і на нього складається акт форми Н-1.

ПРИЧИНИ НАСТАННЯ НЕЩАСНОГО ВИПАДКУ:

1. Незадовільний стан трелювального волока, по якому здійснювалося транспортування зрізаних стовбурів дерев автомобілями безпосередньо з лісосіки.

2. Незадовільна організація та технологічне керівництво роботами в лісі щодо організації проведення буксирування транспортних засобів згідно вимог Правил.

3. Порушення вимог безпеки водіями Дідусенком С.І. та Гаврилюком В.І. при виконанні робіт по проведенню буксирування транспортних засобів — не узгодження дій між ними про порядок зближення автомобілів в несприятливих умовах та порядку подачі сигналів при зчепленні автомобілів для виконання буксирування (згідно Правил дорожнього руху України) та перебування водія Гаврилюка В.І. в небезпечній зоні при зчепленні автомобілів гнучким зчепленням.

4. Відсутність належного контролю за дотриманням працівниками вимог безпеки при виконанні робіт по буксируванню транспортних засобів в несприятливих умовах з боку посадових осіб підприємства.

Особами, дії чи бездіяльність яких призвела до настання нещасного випадку, є:

1. Антонюк Сергій Васильович, майстер лісу ДП «Вінницьке лісове господарство» (Вінницького лісництва), який не привів у відповідність з вимогами Правил стан трелювального волока, по якому здійснювалося транспортування деревини автомобілями в кв. 75, виділу 4.1; не забезпечив належну організацію проведення буксирування транспортних засобів згідно з вимогами Правил.

2. Дідусенко Степан Іванович, водій ДП «Вінницьке лісове господарство», який не узгодив з водієм Гаврилюком В.І. порядку дій та порядку подачі сигналів, при проведенні зчеплення автомобілів для проведення буксирування, не впевнився, при русі автомобіля під його керуванням заднім ходом, в наявності сторонніх осіб в зоні руху, не забезпечив проведення зчеплення автомобілів в присутності третьої особи, допустив наїзд на водія Гаврилюка В.І.

3. Гаврилюк Василь Іванович, водій ДП «Вінницьке лісове господарство», допустив необережність при русі автомобіля заднім ходом, зайшов в небезпечну зону.

4. Лєсніченко Сергій Олександрович, помічник лісничого ДП «Вінницьке лісове господарство» (Вінницького лісництва), який не забезпечив контроль за дотриманням водіями Дідусенком С.І. та Гаврилюком В.І. вимог безпеки при виконанні робіт по буксируванню транспортних засобів.

Комісією зі спеціального розслідування до обов'язкового виконання були запропоновані заходи щодо усунення причин виникнення нещасного випадку. Директору ДП «Вінницьке лісове господарство», керівникам структурних підрозділів ДП «Вінницьке лісове господарство» необхідно забезпечити постійний контроль та нагляд з боку посадових осіб за дотриманням працівниками вимог безпеки при виконанні робіт по буксируванню транспортних засобів в несприятливих умовах.

Директору ДП «Вінницьке лісове господарство» необхідно організувати та провести з водіями підприємства позапланове навчання і перевірку знань вимог Правил дорожнього руху України, позачергове спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці. Провести позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці з посадовими особами підприємства. Забезпечити належну організацію робіт в лісі щодо проведення буксирування транспортних засобів згідно вимог Правил.

Майстрам обходів підрозділів ДП «Вінницьке лісове господарство» — не допускати перевезення деревини автомобілями по трелювальних волоках, стан яких не відповідає вимогам Правил.

Керівникам структурних підрозділів ДП «Вінницьке лісове господарство» — не допускати порушень вимог Правил дорожнього руху України, вимог інструкцій з охорони праці водіями транспортних засобів при проведенні буксирування транспортних засобів.

Прес-служба територіального управління

Держгірпромнагляду у Вінницькій області




До списку новинВпередНазад