Новини

У рамках відзначення Всесвітнього дня охорони праці Держгірпромнагляд провів прес-конференцію на тему: «Безпека праці та здоров'я під час використання хімічних речовин на виробництві», яка відбулася в приміщенні ІА «Укрінформ».

У заході взяли участь: заступник Голови Держгірпромнагляду Степан Дунас, голова Всеукраїнського галузевого об'єднання організації роботодавців хімічної промисловості Олексій Голубов, заступник голови Федерації профспілок України Сергій Українець, національний координатор Міжнародної організації праці Сергій Савчук, директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України Валерій Акопян.

За ініціативи Міжнародної організації праці 28 квітня понад 100 країн світу відзначають Всесвітній День охорони праці. В Україні відповідно до Указу Президента від 18.08.2006 р. він відзначається як Національний день охорони праці. У 2014 році девіз за рекомендацією МОП — «Безпека праці та здоров'я під час використання хімічних речовин на виробництві». Актуальність відповідної тематики обумовлена тим, що сьогодні хімічні речовини та їх сполуки є одними з основних як у повсякденному житті людини, так і на виробництві.

Основною метою проведення Дня охорони праці в Україні є привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб'єктів господарювання, громадських організацій до питань охорони праці, проблем збереження життя і здоров'я працівників та формування культури охорони праці в Україні, а також вшанування пам'яті осіб, які загинули на виробництві.

Постійний ріст виробництва і збільшення використання хімічних речовин несе реальну загрозу як для суспільства, так і для виробничого середовища, яке нерозривно пов'язано із довкіллям.

Заступник Голови Держгірпромнагляду Степан Дунас у своєму виступі зазначив, що тільки у 2013 році в Україні на підприємствах хімічної промисловості травмовано 198 осіб, із них 19 смертельно, чотири нещасні випадки сталися безпосередньо під час використання та застосування хімічних речовин на виробництві.

Резонансна аварія, яка сталася на ПАТ «Концерн «Стирол» 6 серпня 2013 року у Донецькій області через розгерметизацією трубопроводу з рідким аміаком під час капітального ремонту у цеху з виробництва аміаку, призвела до загибелі шести працівників та гострого отруєння аміаком 29 осіб. Окрім цього, протягом 2013 року на підприємствах хімічної промисловості сталося ще три нещасні випадки із смертельним наслідком під час використання хімічних речовин на виробництві.

На ПАТ «Хартрон» (м. Харків) 8 січня 2014 року сталася пожежа, внаслідок якої постраждали працівники підприємств TOB «Харківська ювелірна фабрика», TOB «Даймонд-Консалтинг», TOB «Імплоер» та TOB «Срібна стріла», які здійснювали господарську діяльність на території ПАТ «Хартрон», вісім осіб загинуло.

Останній резонансний груповий нещасний випадок стався 22 квітня 2014 року на автозаправній станції «БРСМ-Нафта» TOB «БЕЛ ОІЛ» у м. Переяслав-Хмельницькому. Під час трагедії загинуло шестеро людей (чотири працівниці TOB «БЕЛ ОІЛ» та два працівники ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», м. Кременчук Полтавської обл.), ще шестеро постраждало.

Пошук оптимального балансу між використанням хімічних речовин і заходами профілактики і контролю за їх негативним впливом на працівників повинен стати базовим пріоритетом під час розробки та впровадження національних програм в Україні, а мінімізація застосування хімічних речовин на виробництві для роботодавців.

Охорона праці є невід'ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства. Саме тому важливо пам'ятати, що розвиток культури охорони праці у суспільстві — запорука збереження здоров'я працівників, адже людське життя — найвища соціальна цінність, і ніщо не може виправдати смерть людини.

Довідка

Аналіз стану промислової безпеки в Україні свідчить, що у 2013 році кількість нещасних випадків, пов'язаних з виробництвом, порівняно з минулим роком зменшилась на 13%, або на 1248 нещасних випадків (на підприємствах України у 2013 році травмовано 8568 осіб, у 2012 році — 9816 осіб), а кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком, пов'язаних з виробництвом, порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 14%, або на 85 нещасних випадків (на підприємствах України у 2013 році смертельно травмо¬вано 538 осіб, у 2012 році — 623 особи).

Найбільш травмонебезпечними галузями економіки в Україні є вугільна, машинобудівна промисловість, агропромисловий комплекс та соціально-культурна сфера. Питома вага травмованих працівників на підприємствах цих галузей складає 71% від усієї кількості травмованих на підприємствах в Україні. Лише на підприємствах вугільної галузі травмується 37% від загальної кількості працівників, травмованих внаслідок нещасного випадку, пов'язаного із виробництвом.

Аналіз причин нещасних випадків зі смертельним наслідком свідчить, що 65% таких випадків сталось з організаційних причин, з технічних — 23%, а з психофізіологічних — 12%.

За три місяці 2014 року кількість нещасних випадків, пов'язаних з виробництвом, порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 15%, або на 316 нещасних випадків (на підприємствах України у 2014 році травмо¬вано 1808 осіб, у 2013 році — 2124 особи), а кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком, пов'язаних з виробництвом, порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 9%, або на 11 нещасних випадків (на підприємствах України у 2014 році смертельно травмовано 107 осіб, у 2013 році — 118 осіб).




До списку новинВпередНазад