Новини

У Запоріжжі під час виїзного засідання колегії підбито підсумки роботи Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України протягом першого кварталу 2014 року та визначено пріоритетні напрями роботи щодо удосконалення наглядової діяльності у галузі промислової безпеки та охорони праці.

У колегії взяли участь керівництво Держгірпромнагляду, начальники структурних підрозділів центрального апарату Служби, представники Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці, ДП «Головний навчально-методичний центр», начальники територіальних управлінь та експертно-технічних центрів Держгірпромнагляду, керівники енергогенеруючих підприємств України.

Під час колегії зазначалося, що протягом І кварталу 2014 року загальна кількість нещасних випадків, пов'язаних з виробництвом, порівняно з аналогічним періодом минулого року зменшилась на 15%, або на 316 випадків. У тому числі на 9 %, або на 11 випадків зменшилась кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком.

Відповідно до аналізу виробничого травматизму спостерігається стійке зниження рівня смертельного травматизму виробничого характеру на підприємствах транспорту, машинобудування, агропромислового комплексу, гірничорудної та нерудної промисловості, житлово-комунального господарства, хімічної та газової промисловості, на об'єктах котлонагляду та підіймальних споруд.

Попри позитивну динаміку зниження рівня виробничого травматизму протягом останніх років найбільш травмонебезпечними галузями економіки в Україні залишаються вугільна та машинобудівна, агропромисловий комплекс та соціально-культурна сфера, на підприємствах яких травмовано 74% від усієї кількості травмованих на виробництві в України.

«В умовах зменшення адміністративного тиску на роботодавця ми маємо сприяти захисту працівників від впливу небезпечних виробничих факторів та запобіганню виробничому травматизму шляхом реалізації превентивних заходів та впровадження систем управління виробничими ризиками. Адже ціна нашої роботи — життя та здоровья працівників», — на цьому наголосив Голова Держгірпромнагляду Олександр Хохотва, підбиваючи підсумки розгляду першого питання.

Також під час колегії розглянуто питання безпечної експлуатації технологічного обладнання та охорони праці на теплових електростанціях. Зазначено, що робота керівників енергогенеруючих компаній теплових електростанцій та їх структурних підрозділів із забезпечення належного стану промислової безпеки та охорони праці є недостатньою.

Члени колегії відзначили, що певна робота з поліпшення стану промислової безпеки, запобігання виробничому травматизму в структурних підрозділах енергогенеруючих підприємств проводилась, проте не достатнім є контроль за організацією та технічними заходами щодо безпечного ведення робіт, дотриманням вимог законодавства з охорони праці працівниками та посадовими особами підприємств.

Голова Держгірпромнагляду наголосив, що з метою підвищення відповідальності роботодавців щодо створення безпечних умов праці та підвищення рівня захищеності працівників територіальними управліннями Держгірпромнагляду вживатимуться усі важелі впливу, передбачені чинним законодавством до посадових осіб, які не забезпечують дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час виконання робіт на енергетичному обладнанні.

Загалом колегія вирішила, що всі заходи, заплановані на перший квартал 2014 року, виконано. За результатами роботи колегії ухвалено низку рішень, спрямованих на удосконалення державного нагляду та підвищення рівня промислової безпеки та охорони праці в Україні.




До списку новинВпередНазад