Новини

Чесні отці! Браття й сестри!

Знову ми, наближаючись до Всесвітнього дня охорони праці, звертаємо свою увагу на проблеми, пов'язані з особливим Божим благословенням людині.

Уже в Раю людина мала особливий послух: «І створив Господь Бог людину… І взяв Господь Бог людину, і поселив її в саду Едемському, щоб обробляти його і доглядати його» (Бут. 2. 7, 15)

Після гріхопадіння, коли райське блаженство стало для людини неможливим, праця, хоча й важка і виснажлива, стала неодмінним атрибутом земного життя: «В поті лиця твого їстимеш твій хліб» (Бут. 3. 19), — сказав Бог Адаму, який полишав Рай.

Отже, ми маємо ставитися до праці з повагою, маючи на увазі, що вона — не просто джерело матеріальних статків і передумова розвитку суспільства, але й важлива складова духовного життя.

«Молися і працюй», — таким правилом від початку керувалися всі християни. Покладання надії на Бога і смиренна праця сприяють вірному усвідомленню ролі людини в земному житті та її призначення у вічності.

Але часто ми забуваємо про заповідь: «Не спокушай Господа, Бога твого» (Мф. 4. 7). Через низку причин, але дуже часто — внаслідок неуважності, порушення елементарних правил і норм безпеки, а також і через невідповідне ставлення ро-ботодавців до своїх працівників, люди страждають і гинуть на виробництві. Страшно навіть уявити, що близько п'яти тисяч осіб різного віку щоденно (!) гинуть у світі через нещасні випадки і захворювання на виробництві. І в Україні щороку на виробництві травмується близько двадцяти тисяч трудівників, із яких гине кожен двадцятий!

Такі травми і хвороби, тим більше смерть — не лише трагедія для родини, друзів і знайомих постраждалих. Це — біль для всієї Церкви, адже сказано у Святому Письмі: «Якщо страждає одна частина тіла, з нею потерпають усі члени» (1Кор. 12. 26).

Нагадуючи про це, прошу всіх бути слухняними і добрими трударями, а тим, кому довірив Бог бути керівниками — старанно піклуватися про підлеглих робітників.

Ласка Божа хай перебуває з усіма нами у наших повсякденних трудах!

З любов'ю,

+Філарет,

Єпископ Новокаховський і Генічеський

Керуючий Новокаховською єпархією Української Православної Церкви




До списку новинВпередНазад