Новини

Сьогодні, 25 квітня, у Донецьку під головуванням Першого заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Зюкова відбулося засідання постійно-діючої комісії з охорони праці та промислової безпеки у вугільній промисловості.

У роботі комісії взяли участь Голова Держгірпромнагляду України Олександр Хохотва, народний депутат Анатолій Гончаров, фахівці Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, начальник Донецького теруправліня В'ячеслав Король, спеціалісти Держгірпромнагляду України та Донецької обласної державної адміністрації, керівники вугільних підприємств та служб охорони праці, ДВГРС, профспілок та науково-дослідницьких інститутів, у тому числі Герой України Борис Грядущий.

На засіданні були розглянуті питання стану охорони праці за підсумками роботи першого кварталу 2014 року, протипожежної безпеки, провітрювання вугільних підприємств, ведення гірничих робіт, професійної захворюваності на підприємствах вугільної галузі. Також було проаналізовано виконання заходів програми підвищення рівня охорони праці та «Програми поліпшення стану протипожежного захисту поверхневих комплексів і гірничих виробок».

За три місяці поточного року на вугільних підприємствах країни було травмовано 738 працівників, з них смертельно — 30. У порівнянні з аналогічним періодом 2013 року, кількість травмованих на вугільних підприємствах зменшилась на 39 осіб, а загиблих — збільшилась на 4 особи. «Основними травмуючими факторами стали: вибух газу і пилу, обвалення вугілля та порід покрівлі, експлуатація підземного транспорту. Аналіз показує, що 70 % аварій трапилися з організаційних причин», — зазначив Олександр Хохотва. В свою чергу, Юрій Зюков наголосив на важливості збереження життя працівників. «Безпека людей — головний фактор, немає нічого важливішого за людське життя. Як свідчить аналіз, майже всі аварії сталися з вини керівників, тобто саме тих людей, які повинні забезпечувати безпеку своїх працівників», — зазначив він.

Також на засіданні ПДК були розглянуті аварії, які сталися у січні-квітні цього року: обставини, причини та міри з недопущення подібних випадків та дисциплінарні стягнення за невиконання правил безпеки.

Учасники ПДК визнали недостатньою роботу окремих вугледобувних підприємств стосовно забезпечення належного стану промислової безпеки і охорони праці. Постійно-діюча комісія узгодила заходи, направлені на поліпшення рівня охорони праці та промислової безпеки у вугільній галузі, та вирішила притягти до дисциплінарної відповідальності та розглянули доцільність займаних посад керівників та працівників підприємств, де зафіксовано низький рівень охорони праці та промислової безпеки, а також збільшення випадків смертельного травматизму.




До списку новинВпередНазад