Новини
Шановні працівники, керівники підприємств!


Конституційне право громадян на працю нерозривно пов'язане із правом на його безпеку. Ця теза є лейтмотивом Дня охорони праці, який проходить в Україні дванадцятий рік поспіль. З 2006 року Указом президента України цей день встановлено, як національний День охорони праці.

Основною метою цього заходу є привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб'єктів господарювання, громадських організацій до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, вшанування пам'яті осіб, які загинули на виробництві

У 2014 році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією Міжнародної організації праці відзначатиметься під девізом — Безпека праці та здоров'я під час використання хімічних речовин на виробництві.

Актуальність відповідної тематики обумовлена тим, що сьогодні хімічні речовини та їх сполуки є одними з основних, як у повсякденному житті людини, так і на виробництві.

Слід зазначити, що всі хімічні речовини залежно від дії та ступеня їх впливу на організм людини діляться на класи. Так, за ступенем впливу на організм людини, шкідливі речовини на території України поділяються на чотири класи небезпеки: надзвичайно небезпечні, високо небезпечні, помірно небезпечні, мало небезпечні.

Одним із найбільш поширених і небезпечних речовин, що використовуються у промисловості та побуті, зокрема у холодильних установках, є аміак.

При малих концентраціях його вплив на організм людини майже не помітний, а при великих — може призвести до інвалідності або смерті.

Постійний ріст виробництва і збільшення використання хімічних речовин породжує реальну загрозу, як для суспільства в цілому, так і для виробничого середовища, яке нерозривно пов'язано із навколишнім.

Тільки у 2013 році в Україні на підприємствах хімічної промисловості травмовано 198 осіб, із них 19 смертельно, чотири нещасні випадки сталися безпосередньо під час використання та застосування хімічних речовин на виробництві.

Резонансна аварія, яка сталася на ПАТ «Концерн «Стирол» 6 серпня 2013 у Донецькій області, через розгерметизацією трубопроводу з рідким аміаком під час капітального ремонту у цеху з виробництва аміаку, призвела до загибелі шести працівників та гострого отруєння аміаком 29 працівників.

У Хмельницькій області у минулому році в хімічній промисловості важко травмувався один працівник. Однак, загалом на виробництві загинуло 13 працівників та травмувалось 140, що також викликає занепокоєння, не дивлячись на зниження виробничих травм.

Здатність запобігти та швидко реагувати на порушення, досконале знання справи, обізнаність під час виконання робіт, а особливо робіт підвищеної небезпеки, та прийняття правильних рішень, спрямованих на запобігання або ліквідацію аварії, можливе лише за умов чіткого та правильного виконання всіх функцій поставлених перед виконавцями робіт. Тому зараз на перше місце виходить якість та безперервність навчання всіх працівників, а особливо відповідальних за охорону праці. Його мета — отримання додаткових знань та навичок з питань охорони праці та безпечного ведення робіт, набуття досвіду із запобігання аварійним ситуаціям.

Дотримання ж законодавства у сфері охорони праці та промислової безпеки стане запорукою збереження найціннішого — людського життя, що дасть змогу дітям рости у повноцінних сім'ях і бути щасливими.

Потрібно пам'ятати, що за будь-яких обставин, у часи процвітання та складні часи, конституційне право працівника на належні, безпечні та здорові умови праці, повинно стояти на першому місці і бути предметом постійного контролю.

Роботодавцям, керівникам підприємств необхідно приділяти якомога більше уваги питанням охорони праці та усуненню недоліків у цій сфері, активніше спілкуйтеся з підлеглими стосовно виконання вимог безпеки, посилювати особистий контроль за охороною праці на кожному етапі виробничого процесу. Разом з тим, потрібно не забувати і про тих, хто отримав каліцтва і на теперішній час є недієздатними, не залишати таких людей без уваги та матеріальної допомоги.

Ми схиляємо у скорботі голови і висловлюємо щирі слова співчуття сім'ям загиблих на виробництві. Пам'ять про них має не лише допомогти всім нам усвідомити суть проблеми, але й спонукати до конкретних справ. Тільки разом, у соціальному партнерстві з усіма учасниками виробничого процесу, ми здатні запобігти трагедіям у майбутньому.

З нагоди Всесвітнього Дня охорони праці від усього серця бажаю всім міцного здоров'я, гідної, безпечної праці, благополуччя і добробуту, витримки та оптимізму.


Начальник територіального управління
Держгірпромнагляду у Хмельницькій області
Олександр Кукурудза



До списку новинВпередНазад