Новини
Голова Держпраці Роман Чернега 31 січня 2017 року відповів на запитання громадян, що надійшли на урядову «гарячу лінію», в Урядовому контактному центрі.

Запитання стосувалися переважно порушень трудового законодавства, пов'язаних з небажанням роботодавця виплачувати заробітну плату на рівні мінімальної, переведенням працівників на 0,5 і 0,75 ставки, встановленням неповного робочого часу, тоді як обсяг виконуваних робіт не зменшується.

З такими проблемами зверталися працівники не лише приватних підприємств, а й бюджетних установ, державних і комунальних підприємств.

Вислухавши звернення кількох працівників бюджетних організацій, Р. Чернега повідомив, що для бюджетної сфери у державному бюджеті передбачені кошти на фінансування в повному обсязі виплат мінімальної заробітної плати. В інших випадках він послався на норми кодексу законів про працю, що регламентують роботу з неповним робочим часом та інші питання, і порадив звертатися до територіальних органів Держпраці з метою проведення перевірки, а також для отримання консультації фахівця.

Стосовно приховування неофіційних трудових відносин Голова Держпраці вкотре нагадав, що економія на працівникові може обійтися роботодавцю у штраф в 96 тисяч гривень за кожного нелегально працевлаштованого.

Сьогодні для того щоб підприємець міг уникнути таких санкцій фахівці органів Держпраці проводять активну роз'яснювальну роботу, організовують зустрічі, навчальні семінари, круглі столи та інші заходи з керівниками місцевих підприємств, установ і організацій, − зазначив Р. Чернега.

Наприкінці розмови очільник відомства ще раз закликав громадян звертатися до інспекторів Держпраці або правоохоронних органів у разі якщо їх трудові права порушуються.



До списку новинВпередНазад