Новини
Питання взаємодії органів Державної служби України з питань праці і Державної фіскальної служби, діяльності міжвідомчих робочих груп обговорили на спільній селекторній нараді представники центральних апаратів і обласних підрозділів Держпраці і ДФС, що відбулася 26 січня 2017 року. Участь у селекторі взяв начальник Управління Держпраці у Хмельницькій області.

Голова Держпраці Роман Чернега, наголошуючи на важливості виконання доручення Прем'єр-міністра України В. Гройсмана щодо контролю виплат працівникам мінімальної заробітної плати, висловив своє бачення співпраці й окреслив основні завдання для міжвідомчих робочих груп, до складу яких увійшли фахівці Держпраці, ДФС, інших контролюючих органів та органів місцевого самоврядування.

Голова Держпраці повідомив учасників наради про те, що Держпраці підготовлено низку проектів нормативних актів, що врегульовують питання здійснення перевірок додержання законодавства про працю органами Держпраці та місцевого самоврядування. Розглядається питання про підписання угоди про співпрацю між відомствами, що сприятиме злагодженості спільних дій і змусить бізнес серйозніше поставитися до своїх зобов'язань як працедавця.

Пріоритетним серед інших завдань Роман Чернега назвав активну роз'яснювальну роботу із суб'єктами підприємницької діяльності в питанні законодавчих змін, інформування громадськості про урядову політику щодо захисту трудових прав працівників, недопущення порушення законодавства про працю, і особливо щодо гарантій виплати мінімальної заробітної плати, проведення широкої кампанії в ЗМІ проти нелегального працевлаштування.

Також Голова Держпраці закликав учасників наради надавати інформацію за результатами перевірок міграційній службі у разі якщо будуть встановлені факти використання праці іноземних громадян без належного їх оформлення. Звертаючись до фахівців територіальних органів Держпраці, він зауважив, що інспектори під час перевірок, зокрема, повинні досліджувати, чи виконують працівники свою роботу повний робочий час, будучи оформленими на неповний, чи оплачується їм надурочна робота або у вихідні дні. У цьому питанні, − зауважив Р. Чернега, сприятиме інформація Пенсійного фонду, з яким вже напрацьовано план дій.

Насамкінець Голова Держпраці підкреслив, що головним в роботі інспекторів має бути не накладення санкцій на підприємця, а проведення роз'яснювальної роботи, превентивних заходів. Одночасно очільник служби наголосив на профілактиці проявів корупції серед працівників. Також він акцентував увагу колег на тому, що вже зафіксовано непоодинокі факти, коли до підприємців під виглядом інспекторів приходять шахраї і вимагають кошти, а тому просив попереджати про це бізнес.



До списку новинВпередНазад