Новини
За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору до роботодавця застосовано адміністративне стягнення передбачене ч.1 та ч.3 ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Постановою районного суду Хмельницької області за матеріалами, які надійшли з Управління Держпраці у Хмельницькій області, визнано фізичну особу-підприємця винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч.1 та ч.3 ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення та застосовано до нього адміністративне стягнення у розмірі 8500 грн.

Інспектори з питань праці Управління Держпраці у Хмельницькій області під час позапланової перевірки ФОП, за місцем здійснення підприємницької діяльності в одному із магазинів встановили факт використання найманої праці без оформлення трудового договору. Заробітна плата працівникові не виплачувалася, наказ на прийняття на роботу був відсутній.

Згідно наданих пояснень продавець продовольчих товарів проходила у магазині стажування. Працювала 6 годин на день, з 10 до 16 години, мала два вихідних. Заробітну плату не отримувала. Власник вважав, що продавець проходив у нього стажування до моменту прийняття на роботу, але будь-яких документів, що підтверджують проходження такого стажування, не укладалося.

Відповідно до ст.24 КЗпП України трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов'язковим: при організованому наборі працівників; при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я; при укладенні контракту; у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі; при укладенні трудового договору з неповнолітнім (стаття 187 цього Кодексу); при укладенні трудового договору з фізичною особою; в інших випадках, передбачених законодавством України.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Свідчення та письмові докази повністю доводять винну ФОП. В судовому засіданні роботодавець визнав вчинені адміністративні правопорушення та щиро розкаявся у своїх діях.

Інформаційно:
Відповідно до статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення України за фактичний допуск працівника без трудового договору передбачено адміністративну відповідальність від 8500 грн. до 17000 грн. (від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).



До списку новинВпередНазад