Новини
Сьогодні питання підняття мінімальної зарплатні у суспільстві сприймається неоднозначно, але можна з впевністю сказати, що в державі запускається механізм, що покращить становище громадян, які працюють в Україні, та благополуччя їхніх сімей. Про це розповідає Голова Держпраці Роман Чернега в ефірі телепроекту «Політика.Ua» на телеканалі Рада.

«Саме на Держпраці покладена відповідальність контролю за дотриманням трудового законодавства. Такий контроль здійснюють інспектори, які працюють, в основному, в територіальних органах Держпраці, що є в кожному обласному центрі. Слід зазначити, ці функції інспектори виконували і до підняття мінімальної зарплатні. Завдяки плановим та неплановим перевіркам державний інспектор має право перевірити, чи не відбувається порушень на підприємстві щодо виплати мінімальної зарплатні» — зауважив Роман Чернега.

Є вичерпний перелік підстав, за якими інспектор має право непланово перевірити те чи інше підприємство. Найбільш поширена причина — це звернення фізичної особи-працівника щодо порушення його трудових прав. Також може бути і звернення від юридичної особи, коли підприємець бажає навести в себе лад і звертається до територіальних органів Держпраці, просить прийти на перевірку. Це дає можливість спрацювати на випередження, аби потім без остраху очікувати перевірку і уникнути сплати штрафів. Продовжує Голова Держпраці.

За період 2015-2016 року до Держпраці, завдяки ефективній роботі, зменшилась кількість звернень від працівників щодо порушення їхніх прав у виплаті зарплатні. Якщо в 2014 році таких звернень було близько 50 тис., то вже у 2015- 2016 роках їх стало в половину менше — близько 24-25 тисяч звернень.

«Зараз, згідно з прийнятим новим законом, підприємець, який розпочинає діяльність, має сплачувати єдиний соціальний внесок від суми 3200 тис. грн» — зазначає Роман Чернега.

Виведення Держпраці з під дії мораторію на перевірки — логічне рішення, адже одночасно підвищити мінімальну зарплатню і забрати важелі та механізми наглядової діяльності могло б мати негативні наслідки саме для працівників. Тому інспектори Держпраці працюють у штатному режимі, в першу чергу звертаючи увагу на роз'яснювальну роботу та налагодження з підприємцями ефективної співпраці.



До списку новинВпередНазад