Новини
На цьому наголосив начальник Управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков під час селекторної наради з головами райдержадміністрацій, міськими головами щодо підвищення мінімальної заробітної плати під головуванням заступника голови Хмельницької обласної державної адміністрації Володимира Кальніченка.





«В зв'язку із підвищенням рівня мінімальної заробітної плати до 3200 грн. збільшились і розміри фінансових санкцій, які передбачені статтею 265 Кодексу законів про працю України. З першого січня поточного року внесено зміни в статтю 265 КЗпП України, де запроваджено штрафи для підприємств за два нових види порушень, що стосуються проведення перевірок Державною службою України з питань праці. Зокрема, за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні підприємству доведеться сплатити 3 мінімальних зарплати (9600 грн.). За недопущення до проведення перевірки з питань «тіньового працевлаштування», створення перешкод у її проведенні — 100 мінімальних зарплат (320 000 грн.)», — зазначив Олексій Глушаков.



Відтепер, юридичні особи та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у таких розмірах:

30 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це
96000 грн. — з 01.01.2017 р. (мінімальна зарплата 3200 грн.)

за наступні порушення:

• фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору

• оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час,

• виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску
10 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це
32000 грн.з 01.01.2017 р. (мінімальна зарплата 3200 грн.)

за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, надурочну роботу та інші питання оплати праці);

3. 3 мінімальні зарплати, — це
9600 грн. з 01.01.2017 р. (мінімальна зарплата 3200 грн.).
за такі види порушень:

• порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць,

• виплата їх не в повному обсязі.

10 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це
32000 грн.з 01.01.2017 р. (мінімальна зарплата 3200 грн.)
за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

5. 1 мінімальна зарплата
3200 грн. з 01.01.2017 р.
за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище.



Також під час засідання обговорено питання стосовно середнього рівня заробітної плати в області та дотримання законодавства про працю. Наголошено на активізації роботи місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування по забезпеченню виплати заробітної плати у підвищеному розмірі. Розглянуто динаміку кількості застрахованих осіб та їх рівень заробітних плат тощо.



До списку новинВпередНазад