Новини
Підприємець-інвалід має 9 найманих працівників. Чи повинен такий підприємець укладати трудові відносини із інвалідом для виконання нормативу, щоб не сплачувати штраф?
Створення робочих місць для працівників-інвалідів регулюється ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.1991 р. №875-XII.

Так, для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлено норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості одного робочого місця.

Отже, на сьогодні норматив працевлаштування інвалідів є однаковим як для юросіб, так і для підприємців. І якщо у підприємця працює 9 осіб, скоріш за все доведеться або працевлаштовувати інваліда, або сплачувати штраф. І те, що роботодавець сам є інвалідом, не звільняє його від цього.

Нагадаємо, що роботодавці, в яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб, мають зареєструватися у відділенні Фонду соціального захисту інвалідів за своїм місцезнаходженням і щороку подають цим відділенням Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів (форма № 10-ПІ), затверджений наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. №42.

Але коли ми говоримо про 8 і більше працівників, це не кількість трудових договорів, які роботодавець уклав протягом звітного року, і не максимальна кількість працівників, які одночасно перебували з ним у трудових відносинах у такому році. Це середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу — показник, який розраховується згідно із п. 3.2 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. №286.

Якщо роботодавець не виконує норматив працевлаштування інвалідів, тобто не виявляє бажання працевлаштувати інваліда при кількості його працівників більше 8 осіб, на такого роботодавця покладається адміністративно-господарська санкція (штраф). Розмір такої санкції встановлено ст. 20 Закону № 875.

В наведеній в запитанні ситуації, коли середньооблікова чисельність працівників у фізособи-підприємця від 8 працівників та більше, але менше за 26 осіб, на нього покладається санкція за одне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, у розмірі половини середньої річної заробітної плати його найманих працівників. Порахувати фактичний розмір такої санкції підприємець має сам, складаючи Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів.


«Дебет-Кредит»



До списку новинВпередНазад