Новини
У Львові, 23 грудня, під головуванням очільника Державної служби України з питань праці Романа Чернеги, Участь у колегії взяли начальник Управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков та директор ДП «Подільський ЕТЦ» Анатолій Буряковський.



Також, колегія відбулася за участі голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки, голови Професійної спілки працівників державних установ України Юрія Піжука, а також керівників шахт області, зокрема ДП «Львіввугілля», відбулося засідання Колегії Державної служби України з питань праці.

«Під час Колегії необхідно проаналізувати діяльність Держпраці за 2016 рік, обговорити основні аспекти і перспективи у сфері праці, охорони праці, промислової безпеки, а також окреслили плани роботи на 2017 рік», — підкреслив Роман Чернега, Голова Держпраці.



Роман Чернега повідомив, що особливу увагу слід приділити роботі з керівниками підприємств у сфері охорони праці. Він закликав працювати на випередження, при цьому відзначив роботу Львівського ГУ Держпраці у напрямку співпраці з ДП «Львіввугілля» щодо наглядової діяльності для забезпечення належних та безпечних умов праці. Генеральний директор ДП «Львіввугілля» Андрій Дяченко зазначив, що раз на місяць будуть консультуватися з фахівцями ГУ Держпраці щодо методичної допомоги підприємству.

Під час засідання особлива увага приділялася питанням легалізації праці та заробітної плати. Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка зауважив, що підприємцям, які працюють легально важко конкурувати з тими, які платять зарплати у конвертах. Цю думку підтримала і начальник ГУ Держпраці у Львівській області Ольга Вільхова. Зокрема вона розповіла про результати роботи Управління у цьому напрямку.

«За період з січня по листопад 2016 головні державні інспектори ГУ Держпраці Львівщини провели 1045 перевірок підприємств, установ, організацій області та фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю з питань дотримання вимог законодавства про працю. За результатам перевірок встановлено, що 68 осіб працювали без укладення (оформлення) трудового договору, 152 працівника без повідомлення ДФС та 183 особи, які працювали на умовах цивільно-правових угод, що мають ознаки трудових», — зазначила Ольга Вільхова.

Зосередилися і на питаннях кадрового забезпечення в Службі та територіальних органах Держпраці. Так, інформуючи про стан кадрової роботи в Державній службі України з питань праці, начальник відділу персоналу Олександр Дем'яненко розповів, що упродовж 2016 року територіальні органи оголосили конкурси на 2230 посад та провели 107 конкурсів, відтак за їх результатами призначено 433 особи.

«При проведенні конкурсу на посади слід дотримуватися усіх процедур, які передбачені законодавством. Враховуючи ситуацію в державі, потрібно особливу увагу звернути на ведення військового обліку »,- сказав Олександр Дем'яненко.

Аналізуючи результати роботи сектору внутрішнього аудиту Державної служби України з питань праці у 2016 році, завідувач сектору внутрішнього аудиту Ірина Сироватка зазначила, що упродовж 2016 року проведено 2 контрольних заходи та 11 внутрішніх аудитів.

За словами Ірини Сироватки, серед недоліків, які негативно впливають на роботу територіальних управлінь Держпраці, є недотримання порядку видачі або відмови у видачі, переоформлення дозволів на виконання робіт з підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин підвищеної небезпеки.

Водночас, начальник відділу експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Державної служби України з питань праці Сергій Бабенко зазначив, що закон встановлює вичерпний перелік підстав для анулювання дозволів.

«Я вкотре наголошую та категорично застерігаю від безпідставних відмов видачі дозволів підприємствам. Щоб ні в кого не було й наміру створювати штучні перешкоди для роботодавців. Підставою для відмови може бути лише невиконання вимог, які встановлені законодавством. Ви усі повинні діяти в рамках закону і працювати в межах повноважень» — сказав Роман Чернега, звертаючись до керівників територіальних управлінь.

Також під час Колегії Роман Чернега ознайомив присутніх зі змінами до законів України щодо децентралізації повноважень у сфері праці та зайнятості.

Водночас, аналізуючи міжнародну співпрацю, він зазначив, що Державна служба України з питань праці вже підписала угоду про співробітництво з Литвою, наступний етап — це угоди з іншими державами.

Окрім цього, очільник Державної служби України з питань праці висловив вдячність усім керівникам за організацію онлайн-прийомів громадян, відзначивши при цьому, що ця практика продовжуватиметься і у 2017 році.

На завершення, голова Професійної спілки працівників державних установ України Юрій Піжук вручив Голові Держпраці Роману Чернезі найвищу нагороду профспілки.



«Ви побудували взірцевий соціальний діалог, установа, в якій ви працюєте, справді потрібна людям»,- сказав Юрій Піжук.

«Ця нагорода — наша спільна заслуга, оскільки від якості виконання завдань кожного залежить ефективність Служби в цілому. Ми не зменшуємо оборотів, ми їх лише нарощуємо»,- резюмував Роман Чернега.



До списку новинВпередНазад