Новини
Відбулось четверте у цьому році спільне засідання міської комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із зарплат, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та робочої групи зі сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення. Участь у якому взяли представники відділу законодавства з питань праці.

Заступник міського голови поінформував, що станом на 1 грудня 2016 року заборгованість із виплати зарплати в нашому місті становила 705,1 тис. грн.і зменшилась порівняно з початком року на 1 млн. 73 тис. грн. або на 60,3% (майже втричі).

Завдяки вжитим заходам на сьогодні повністю ліквідовано заборгованість із виплати зарплати на економічно активних підприємствах міста (вперше за останні 15 років).



У статистичному переліку боржників залишаються лише 4 підприємства-банкрути, які перебувають в стадії ліквідації, а саме: ПАТ Хмельницьке авіапідприємство «Поділля Авіа» — 391,4 тис. грн.; ТОВ "ЄВРО лізинг"- 164,0 тис. грн.; ВО «Хмельницькі теплові мережі» — 62,7 тис. грн.; ПФ «Проспектбуд»- 47,0 тис. грн. Загальна сума заборгованості на цих підприємствах становить 665,1 тис. грн.

Стосовно рівня заробітної плати, повідомлено, що за інформацією органів статистики, середньомісячний розмір заробітної плати у Хмельницькому за 9 місяців 2016 року становив 3956 грн., що більше на 613 грн. або 18,3%, ніж у відповідному періоді 2015 року; на 77 грн. (2%), ніж по Хмельницькій області (3879 грн.). В той же час цей показник на 1033 грн. (21%) менший, ніж по Україні (4989 грн.).



Відповідно до податкової звітності за жовтень 2016 року середньомісячна зарплата становила: штатних працівників — 3232,4 грн. (збільшення порівняно з січнем лише на 9%); застрахованих осіб — 3027 грн. (збільшення порівняно з січнем лише на 5%).

У ході засідання комісія розглянула стан справ у 36 роботодавців, з яких 4 — боржники із зарплати, 12 — боржники перед ПФУ та бюджетом і 20 роботодавців, у яких виявлено неоформлених працівників або працівників, у яких середній розмір зарплати у жовтні 2016 року був нижчим, ніж законодавчо встановлений мінімум.

На виконання протокольних рішень попередніх засідань управлінням праці, починаючи з квітня 2016 року, організовано та взято участь у 51 обстеженні з питань легалізації трудових відносин — 941 суб'єкт господарювання, 673 працівники повідомили про те, що вони неоформлені. В обстеженнях активну участь брали представники ДПІ у м. Хмельницькому, неодноразово — управління торгівлі Хмельницької міської ради.
Інформацію, за результатами здійснених обстежень, направлено до ДПІ у м. Хмельницькому та управління Держпраці у Хмельницькій області. За підсумками обстежень переважну більшість працівників роботодавці оформляють.

Управлінням праці та соціального захисту населення також здійснювались: щомісячний аналіз рівня ЗП понад 5 тисяч СГД, згідно звітності, поданої ними до ДПІ у м. Хмельницькому; звірка інформації про вільні вакансії та пропоновану ЗП від роботодавців, згідно поданих заяв до центру зайнятості, та інформації, згідно звітності до ДПІ. Звірка проводиться щомісячно; моніторинг оголошень (вакансії та пропонована ЗП), що розміщуються роботодавцями на інтернет-сайтах.

За результатами даних моніторингів роботодавці запрошувались до управління праці на наради, за участю членів робочої групи зі сприяння легалізації «тіньової» зайнятості. Протягом 2016 року проведено 25 нарад, заслухано 329 роботодавців.

За підсумками проведених нарад понад 60% роботодавців зарплату підвищили.

У ході засідання також заслухано представників Державної податкової інспекції, управління Держпраці, запрошених на засідання керівників підприємств. Були напрацьовані напрямки роботи щодо подолання визначених проблем.



До списку новинВпередНазад