Новини
Інспектори з питань праці Управління Держпраці у Хмельницькій області за листами Волочиського ВП Городоцького ВП ГУНП в Хмельницькій області провели позапланову перевірку у фізичної особи-підприємця.

Перевірка у ФОП проводилась на підставі досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Під час проведення позапланової перевірки, згідно з матеріалами кримінального провадження, встановлено, що фізична особа-підприємець не дотримувався вимог чинного трудового законодавства. За результатами перевірки з'ясовано, що у ФОП шість працівників були неналежно оформлені. Зокрема, підприємець не уклав з працівниками трудових договорів у письмовій формі, не видав наказу чи розпорядження про прийняття працівників на роботу та не надав повідомлення у фіскальну службу про новоприйнятих працівників.

Відповідно до вимог ч. 1, 3 ст. 24 КЗпП України «трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов'язковим. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Також у ході проведення перевірки, на вимогу державного інспектора з питань праці, ФОП не надала табелів обліку робочого часу найманих працівників, а також відомостей нарахування заробітної плати та виплати заробітної плати, що свідчить про порушення вимог ч. 2 ст. 30 Закону України «Про оплату праці», у якій зазначено, що «роботодавець зобов'язаний забезпечити достовірний облік виконуваної працівником роботи і бухгалтерський облік витрат на оплату праці у встановленому порядку».

Відповідно до статті 265 КЗпПУ за таке правопорушення передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника. Так, підприємцю доведеться сплатити 262 тисячі 450 гривень, включаючи інші порушення трудового законодавства.



До списку новинВпередНазад