Новини
Виявляти та протидіяти неоформленій трудовій зайнятості — надважливі завдання Держпраці. За 2 роки свого існування Служба має практику роботи у цьому напрямку і продовжує шукати нові методи виявлення неоформлених працівників, спираючись на міжнародний досвід.

«12 грудня в рамках візиту президента Литви до України ми підписали з литовською інспекцією з питань праці договір про взаємодію та обмін досвідом щодо кращих практик і способів виявлення і протидії неоформленій трудовій зайнятості. В наших планах — підписання такого ж документу з польською інспекцією праці. Все це ми робимо для поширення поінформованності громадян щодо легального працевлаштування, у тому числі за кордоном, тому що саме воно є гарантією безпечної роботи та грошових відрахувань до соціальних фондів», — зазначив Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега.



Якщо йдеться про роботу українців за кордоном, то, на жаль, повноваження Держпраці обмежуються. Саме тому Cлужба планує і надалі розвивати співробітництво з іншими країнами щодо протидії нелегальному працевлаштуванню, що сприятиме створенню прозорого, легального міжнародного ринку праці.

Для побудови ефективної системи підтримки і захисту українських робітників потрібно залучати легальні компанії-посередники, що відправляють їх працювати за кордон, Державну службу зайнятості України, яка займатиметься реінтеграцією українських трудових мігрантів, що повернулися в Україну, а також консульські служби МЗС, які мають змогу безпосередньо допомагати українцям за кордоном.

«Особливо це стосується громадян, які планують виїхати за кордон працювати і починають звертатись до посередників. Шукаючи роботу через фірми чи осіб, які пропонують допомогу, обов'язково перевіряйте, чи мають вони ліцензії на посередництво у працевлаштуванні на роботу за кордоном, адже це є гарантією, що ви не станете жертвою такого жахливого явища як торгівля людьми. Починаючи 1991 року понад 160 тисяч українських громадян постраждали від торгівлі людьми.», — зауважив Голова Держпраці.

«Сьогодні ми стикаємося з багатьма випадками, коли українські трудові мігранти стають жертвами шахраїв, яким байдужа доля тих людей, кого вони відправляють працювати в інші країни. За інформацією Державної служби зайнятості через посередників у 2015 р. виїхали на роботу за кордон 76 884 особи. З них до Польщі — 3 075. Ми всі розуміємо, що ці цифри насправді більші в сотні разів. Фактично ми не знаємо, куди потрапляють наші громадяни після перетину кордону, а це неправильно. Бо неможливо їм допомогти тоді, коли в них починають виникати труднощі. Ми пропонуємо ввести в обіг спеціальний документ — »картку трудового мігранта", який допоможе людині впевнено почувати себе, перебуваючи на роботі за кордоном. За допомогою «картки» працівник буде мати підтримку української влади та почуватися безпечніше", — заявив заступник голови Державної служби зайнятості України Сергій Кравченко.



До списку новинВпередНазад