Новини
Про додержання Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання медичних кабінетів загальноосвітніх навчальних закладів говорили під час інформаційно-консультативних семінарів. Фахівці відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Хмельницькій області організували їх для працівників медкабінетів.

Лікарі з гігієни праці зосередили увагу медичних сестер на тому, що зазначені санітарні норми розраховані як для загальноосвітніх навчальних закладів (медичний кабінет), так і для шкіл-інтернатів (медичний блок).

Державними санітарними нормами рекомендовано розміщен¬ня медичного блоку/кабінету на першому поверсі. Приміщення має бути добре освітленим природним світлом та забезпеченим лампами штучного освітлення. Відносна вологість повітря має бути 40-60%, температура повітря в медичних кабінетах — 21-23° C.

Медичний блок/кабінет повинен бути забезпечений холодним та гарячим водопостачанням, мати окрему кімнату особистої гігієни, обладнану унітазом та умивальником.

Наголосили на обов'язковому проходженню медичних оглядів працівниками закладів освіти відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я №246 від 21.05.2007р. Роз'яснили порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій та проведення відповідних оздоровчих заходів, у разі потреби, за їх результатами. Зазначили, що відповідно до посадових обов'язків медична сестра контролює своєчасне проходження медичного огляду всіма працівниками, перевіряє наявність санітарних книжок у працівників під час прийому їх на роботу. Здійснює контроль за дотриманням належного санітарно-гігієнічного стану в школі.

Щодо тривалості робочого часу, то статтею 51 Кодексу законів про працю України для деяких категорій працівників, в тому числі лікарів та інших, передбачено скорочену тривалість робочого часу. Підпунктом «з» статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров'я від 19.11.1992 р. № 2801-XII установлено, що медичні працівники мають право на скорочений робочий день і додаткову оплачувану відпустку у випадках, встановлених законодавством.

Конкретна тривалість робочого часу для медичних працівників визначена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.05.2006 р. № 319 «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров'я».

За результатами роботи семінарів рекомендовано закладам освіти розробити гігієнічні та лікувально-профілактичні заходи, з метою дотримання працівниками медичних кабінетів вимог законодавчих та нормативно-правових актів з гігієни праці. Впровадити заходи щодо належного рівня гігієнічних вимог до приміщень, обладнання та зберігання медичних відходів.



До списку новинВпередНазад