Новини
Корупція є однією із найнебезпечніших загроз правам людини, демократії, правопорядку, чесності та соціальній справедливості, вона перешкоджає економічному розвиткові та загрожує належному і справедливому функціонуванню країн, має негативні фінансові наслідки для громадян, компаній і держав, а також для міжнародних установ.



В рамках проведення Всеукраїнського тижня права та напередодні Міжнародного Дня боротьби з корупцією юридичною службою Управління Держпраці у Хмельницькій області роз'яснено державним службовцям їх права та обов'язки.



Зокрема, у розробленій «Пам'ятці державного службовця» звернули увагу на те, що державний службовець в Україні, як і будь-який суб'єкт права — громадянин України, має конституційно закріплені права.



Інспектор має право на проведення перевірки за наявності у нього службового посвідчення та направлення на перевірку. Перед початком здійснення перевірки, він зобов'язаний надати суб'єкту господарювання копію посвідчення (направлення). Відповідно до Положення про Державну службу України з питань праці має право здійснювати фіксацію процесу проведення перевірок з використанням засобів аудіо-, фото- та відеотехніки.



Наголосили, що за корупцію передбачена дисциплінарна, адміністративна та кримінальна відповідальність.

Кримінальна відповідальність передбачене не лише для чиновника, який вимагає чи бере хабар, але й для громадянина, який його пропонує чи дає.



Сьогодні, відповідно до норм Кримінального кодексу України, замість звичного поняття «хабар» вживається «неправомірна вигода». Неправомірна вигода більш ширше поняття і включає у себе не тільки отримання грошових коштів чи іншого майна, а й переваг, пільг, послуг, нематеріальних активів.



Особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, прирівняні до них особи, у разі надходження пропозиції щодо неправомірної вигоди або подарунка, незважаючи на приватні інтереси, зобов'язані відповідно до частини першої статті 24 Закону «Про запобігання корупції» невідкладно вжити таких заходів:

1) відмовитися від пропозиції;

2) за можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію;

3) залучити свідків, якщо це можливо, у тому числі з числа співробітників;

4) письмово повідомити про пропозицію безпосереднього керівника (за наявності) або керівника відповідного органу, підприємства, установи, організації, спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції.

Разом з тим, відповідно до Методичних рекомендацій «Запобігання і протидія корупції в державних органах та органах місцевого самоврядування» службовцям дозволяється приймати дарунки, які є проявами гостинності та не пов'язані із їх службовим становищем, у розмірі не вище 50 відсотків мінімальної заробітної плати одноразово, та не більше розміру однієї мінімальної заробітної плати упродовж року з одного джерела.



Із вказаного випливає, що при прийнятті дарунка службовець має враховувати в першу чергу такий аспект, як мотиви надання дарунка, а також його характер.

Передбачене цією частиною обмеження щодо вартості подарунків не поширюється на подарунки, які:

1) даруються близькими особами;

2) одержуються як загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси.




До списку новинВпередНазад