Новини
Тетяна Жмуд

Дружня фахова порада іноді дієвіша за примус до виконання тих чи інших норм та правил. Цим керуються працівники відділів гігієни праці, переконуючи роботодавців поліпшувати умови праці та піклуватися про здоров'я працівників. І результат — ефективна робота в цьому напрямі.

Реалізація державної політики з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про охорону праці в частині нагляду за умовами праці працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, покладена на відділи з питань гігієни праці управлінь Держпраці в областях.

До повноважень відділів належить здійснення нагляду за:

— дотриманням вимог санітарних норм та правил;

— своєчасною реалізацією профілактичних заходів, спрямованих на попередження дії шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу;

— збереженням здоров'я працівників, проведенням обов'язкових медичних оглядів;

— якістю проведення атестації робочих місць за умовами праці;

— повнотою забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального та колективного захисту;

— організацією проведення навчання (у тому числі спеціального) та перевірки знань з питань охорони праці в частині, що регулює гігієну праці;

— здійсненням дозиметричного контролю робочих місць та доз опромінення працівників;

— забезпеченням складання санітарно-гігієнічних характеристик умов праці для подальшого визначення зв'язку захворювання з умовами праці.

Особлива увага приділяється розгляду звернень громадян з питань, пов'язаних з порушеннями санітарного законодавства на підприємствах, в установах та організаціях України.

КОНСУЛЬТАЦІЙНА РОБОТА: ПЕРШІ РЕЗУЛЬТАТИ

Відділ з питань гігієни праці Управління Держпраці у Хмельницькій області з-поміж іншого забезпечує роботодавців і працівників інформацією та роз'ясненнями щодо ефективних засобів дотримання вимог санітарного законодавства та запобігання можливим його порушенням.

Слід зазначити, що з часу створення відділу з питань гігієни праці в області його працівники здійснюють активну консультаційну роботу. І проведені фахівцями семінари, наради та тренінги дали очікувані результати. Керівники ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика», ПАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів», ТОВ «ТД «Шепетівський цукор», Шепетівське комунальне підприємство водоканалізаційного господарства оперативно відреагували на всі пропозиції спеціалістів стосовно поліпшення санітарно-гігієнічних умов праці працівників.


Семінар-навчання з питань гігієни праці для інженерно-технічних працівників МКП «Хмельницькводоканал»


Зокрема, ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» Полонського району було вжито таких заходів:

— підвищено рівень освітленості на робочих місцях: було придбано 900 сучасних ламп денного освітлення;

— проведено ремонтні роботи санітарно-побутових приміщень (санвузлів, душових кімнат, роздягалень);

— відновлено гаряче водопостачання в цехах паперово-картонного виробництва № 2 та гофровиробництва;

— приведено у відповідність до нормативних вимог документацію щодо проходження медичних оглядів працівниками, які працюють у шкідливих умовах праці.
-
Крім того, на жовтень поточного року заплановано проведення медоглядів 547 працівників. Наразі на підприємстві завершуються роботи щодо атестації 16 робочих місць за умовами праці.

У ПАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» Шепетівського району також зроблено значні кроки щодо поліпшення умов праці:

— підвищено рівень освітленості на робочих місцях працівників: лампи розжарювання замінили світлодіодними і встановили додаткове освітлення на робочих місцях;

— модернізовано систему опалення на підприємстві;

— відновлено роботу лазні, частково замінено шафи для одягу в роздягальні працівників;

— Встановлено припливно-витяжну вентиляцію над блоком сушки № 2;

— закуплено спецодяг, спецвзуття та засоби індивідуального захисту (респіратори, рукавиці, захисні окуляри) для працівників.


Цех з виробництва вогнетривів ПАТ «Майдан — Вильський комбінат вогнетривів»


Інші підприємства також взяли до уваги поради та настанови фахівців з гігієни праці. Так, у сушильному та пакувальному цехах ТОВ «ТД «Шепетівський цукор» обладнали санпропускник. У сокоцеху над печами спалювання сірки встановили потужний витяжний зонт, що значно знижує рівень забруднення повітря робочої зони. На Шепетівському комунальному підприємстві водоканалізаційного господарства відремонтували душові кімнати, забезпечили своєчасне проходження медичних оглядів усіма працівниками, які працюють в шкідливих умовах праці.

Фахівцями відділу з питань гігієни праці проведено цикл інформаційно-консультативних семінарів для працівників обласних та районних лікарень, поліклінік, аптек, клінік, диспансерів стосовно дотримання гігієнічних вимог безпеки до обладнання та належного утримання приміщень для зберігання медичних відходів. Було зауважено, що необхідно розробити відповідні гігієнічні та лікувально-профілактичні заходи, привести у відповідність до гігієнічних вимог обладнання, звернути увагу на утримання приміщень для зберігання медичних відходів згідно з вимогами Державних санітарно-протиепідемічних правил та норм щодо поводження з медичними відходами № 325 від 08.06.2015 р. Наголошувалось на обов'язковому проходженні медичних оглядів працівниками, які контактують з медичними відходами.

Під час проведення нарад, тренінгів для працівників виробничих підрозділів підприємств лікарі з гігієни праці рекомендували звернути увагу на вимоги «Гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища та напруженості трудового процесу» № 248 від 08.04.2014 р., яка застосовується для розробки заходів щодо поліпшення умов праці та профілактики впливу на організм працівників шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища.

Безпосередньо на робочих місцях гігієністи перевіряють дотримання санітарно-гігієнічних норм, забезпечення працівників засобами індивідуального захисту тощо.


ПРОФЕСІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ: РОЗСЛІДУВАННЯ ТА ВЖИТТЯ ЗАХОДІВ

Управлінням Держпраці у Хмельницькій області для працівників обласних закладів охорони здоров'я (Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру, Хмельницького обласного наркологічного диспансеру та Хмельницького бюро судово-медичної експертизи) проведено інформаційно-консультативні семінари з питань профілактики професійних захворювань. Гігієністи звернули увагу керівництва закладів охорони здоров'я на необхідність розроблення низки профілактичних заходів. І особливо на поліпшення роботи вентиляційної системи з метою зменшення бактеріального обсіменіння повітря та на гігієну мікроклімату й повітряного середовища приміщень лікувально-профілактичних закладів.


Семінар на базі Хмельницької міської міжлікарняної аптеки


У відділі проводяться розслідування обставин та причин виникнення гострих і хронічних професійних захворювань та отруєнь, складаються санітарно-гігієнічні характеристики умов праці для подальшого визначення спеціалізованими закладами охорони здоров'я зв'язку захворювання з умовами праці. Так, у серпні поточного року комісією з розслідування причин профзахворювань, яку очолює представник відділу, було проведено розслідування причин виникнення випадку професійного захворювання у молодшої медичної сестри по догляду за хворими.

За результатами розслідування було встановлено, що в процесі діяльності на працівницю впливали небезпечні та шкідливі фактори (чинники біологічного походження, був безпосередній контакт із хворими), також у неї було виявлено супутнє захворювання.

Адміністрацією закладу охорони здоров'я на виконання заходів, розроблених комісією, було здійснено наступне:

— посилено контроль за виконанням наказу МОЗ України від 18.08.2010 № 684 «Про затвердження Стандарту інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз»;

— забезпечено проходження двічі на рік рентгенологічного обстеження працівниками, які працюють в зонах з високим ризиком захворювання на туберкульоз;

— проведено перевірку ефективності роботи припливно-витяжної вентиляції легенево-хірургічного відділення;

— забезпечено виконання наказу МОЗ 30.04.2014 № 293 «Про затвердження Інструкції зі збору, сортування, транспортування, зберігання, дезінфекції та прання білизни у закладах охорони здоров'я»;

— проведено ремонт в кімнаті для збору брудної білизни;

— скореговано ведення документації щодо проходження працівниками медичних оглядів у відповідності до порядку та форм наказу МОЗ № 246 від 21.05.2007 р.;

— працівників забезпечено засобами індивідуального захисту в достатній кількості; закуплено 4506 респіраторів з HEPA-фільтрами;

— проведено позачергові заняття з медперсоналом із питань дотримання протиепідемічного та дезінфекційного режиму, у тому числі щодо правил використання засобів індивідуального захисту органів дихання.

З червня поточного року Управління Держпраці у Хмельницькій області за заявками роботодавців визначає категорії та узгоджує списки працівників, які підлягають попереднім (періодичним) медоглядам, бере участь у складанні заключного акта та розробці санітарно-протиепідемічних заходів. Також узагальнює та аналізує оперативну інформацію за результатами проведення медоглядів. Так, за цей період було складено 81 акт щодо визначення категорії працівників, які підлягають медоглядам, погоджено 78 списків працівників та 115 заключних актів за результатами медичних оглядів. За вказаний період медичним оглядам підлягало 11 326 працівників, оглянуто 11 110 осіб, що становить 98 %. Це свідчить про професійну культуру роботодавців Хмельниччини та їх високий рівень відповідальності за життя та здоров'я підлеглих працівників.


Науково-виробничий журнал «Охорона праці» №11/2016 okhorona-prac-11-2016.pdf [287.99 Kb] (Завантажень: 7)



До списку новинВпередНазад