Новини
На онлайн-прийомі, який відбувся 30 листопада, Голова Держпраці Роман Чернега детально зупинився на питанні проведення позачергової атестації робочих місць за умовами праці у зв'язку з введенням в дію Постанови Кабінету Міністрів України № 461 з червня 2016 року Списків № 1 та № 2.

Оскільки питання проведення атестації робочих місць час від час у виникає у багатьох представників українських підприємств, Голова Служби роз'яснив деякі особливості проведення позачергової атестації. Так, Роман Чернега зазначив, що наразі, діє Порядок застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, який затверджено наказом Міністерства соціальної політики України від 18 листопада 2005 № 383.

Цей Порядок застосовується також і при обчисленні стажу роботи із шкідливими умовами праці працівників, професії і посади яких зазначені у постанові Кабінету Міністрів України №461.

Порядком передбачено, що при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21 серпня 1992 та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21 серпня1992.

У разі наявності на підприємстві посад або професій, які з 03 серпня 2016 було виключено із Списків, у зв'язку із введенням в дію постанови Кабінету Міністрів України № 461, Держпраці вважає за можливе внесення змін до попереднього наказу про результати атестації робочих місць за умовами праці без проведення позачергової атестації.



До списку новинВпередНазад