Новини
Питання безпечного ведення лісосічних робіт стало темою семінару в Національному природному парку «Подільські Товтри», проведеним фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області, за участю Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Спеціалісти відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв'язку зазначили, що лісосічні роботи слід виконувати згідно вимог законодавчих та нормативно-правових актів з питань охорони праці. Дотримуватись інструкції з охорони праці, експлуатаційної документації на технічні засоби та інструкцій підприємства-виробника, що затверджуються та діють на підприємстві, карт технологічного процесу та нарядів-допусків. Адже основними причинами нещасних випадків зі смертельними наслідками в лісовому господарстві України, які сталися під час виконання лісосічних та вантажно-розвантажувальних робіт є порушення технологічного процесу та вимог інструкцій з охорони праці.



Проведення лісосічних робіт, а саме виконання робіт підвищеної небезпеки необхідно здійснювати бригадою, яка повинна складатись не менш ніж з двох працівників, а організаційне та технологічне керівництво роботами має здійснювати майстер або інший працівник, які пройшли перевірку знань з безпечного ведення робіт.

Типовими порушеннями, минулих років, для лісогосподарських підприємств є те, що до лісосічних робіт допускаються особи без фахової (професійної) підготовки. Керівник лісосічних робіт зобов'язаний щоденно перевіряти комплектність бригади, наявність і справність бензопили та допоміжних звалювальних засобів. В жодному разі не допускати одиночного звалювання дерев лісорубами без використання гідроклина чи гідродомкрата. За межами небезпечної зони повинен працювати інший працівник, який має спостерігати за роботою вальника. Працівники, що зайняті на лісосічних роботах повинні використовувати засоби індивідуального захисту (каски, сигнальні жилети).

Також спеціалісти Управління порушили питання безпечного виконання робіт та експлуатації об'єктів підвищеної небезпеки. Роз'яснили пункти законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці і промислової безпеки, які безпосередньо стосуються суб'єкта господарювання.

Звернули увагу присутніх на посиленні контролю за трудовою дисципліною, впровадження заходів щодо профілактики виробничого травматизму. На необхідності контролю з боку служби охорони праці та начальників виробничих підрозділів дотримання санітарно — гігієнічних норм та правил умов праці, забезпечення працюючих засобами індивідуального захисту тощо. Не допущення до роботи осіб, які не пройшли медичних оглядів, інструктажів і не мають посвідчень та знаходяться в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.



До списку новинВпередНазад