Новини
Інспектори з питань праці Управління Держпраці у Хмельницькій області провели позапланову перевірку у фізичної особи-підприємця, який працює в галузі торгівлі.

Під час перевірки встановили, що фізичною особою-підприємцем не дотримано вимог чинного трудового законодавства, а саме допущено до виконання робіт двох працівників, з якими не укладено трудового договору, а також про прийняття їх на роботу не повідомлено територіальний орган ДФС, чим порушено вимоги частини 3 статті 24 Кодексу законів про працю України. Також підприємцем не надано табелів обліку робочого часу, а також відомостей нарахування заробітної плати та виплати її працівникам. Зокрема, свої дії ФОП пояснив тим, що продавці в його магазині на даний час проходять стажування без заробітної плати з випробувальним терміном.

Звертаємо увагу, що з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, керівником може встановлюватись випробування. Відповідно до ст. 26 КЗпПУ, умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття цього працівника на роботу. У період випробування на таких працівників поширюється всі вимоги законодавства про працю.

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення» право проходити стажування за професією (спеціальністю) на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, на умовах, визначених договором про стажування у вільний від навчання час мають студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, за якою здобувається освіта. Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки.

Окрім того, громадяни, які мають офіційний статус безробітного можуть проходити стажування — професійне навчання працівників на виробництві, на тому чи іншому підприємстві, після закінчення якого, підприємство зобов'язується працевлаштувати такого працівника. У всіх інших випадках — роботодавець зобов'язаний оформити працівника на роботу у встановленому порядку — з першого дня виконання ним трудової функції.

Відповідно до абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпПУ за таке правопорушення передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника. Так, фізичній особі-підприємцю доведеться сплатити 88 тисяч 450 гривень, включаючи інші порушення трудового законодавства.

Також матеріали результатів перевірки відносно ФОП направлено до Управління захисту економіки в Хмельницькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України за ознаками правопорушення передбаченого статтею 172 Кримінального Кодексу України.



До списку новинВпередНазад