Новини
27 жовтня в облдержадміністрації у селекторному режимі відбулося планове засідання обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Головував на засіданні заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко. Участь у засіданні взяв начальник Управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков.

Також участь в роботі взяли члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, голови районних, міських (міст обласного значення) комісій з питань техногенно-екологічної безпеки; представники Подільської гідрогеологічної партії та Укртрансбезпеки.

На порядок денний комісії було винесено шість питань.

Першим було розглянуто питання про стан підготовки органів виконавчої влади та місцевого самоврядування до дій з попередження надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру під час експлуатації об'єктів житлово-комунального господарства та інфраструктури в осінньо-зимовий період 2016-2017 років.



Як зауважив Володимир Кальніченко, зараз найважливішим питанням для органів влади є організація стабільної роботи всіх об'єктів житлово-комунального господарства, медичних та освітніх закладів, об'єктів соціальної сфери, забезпечення належного реагування щодо попередження виникнення надзвичайних ситуацій на об'єктах інфраструктури та життєзабезпечення.

Члени комісії обговорили результати перевірок, які були проведені ГУ ДСНС України в області та працівниками управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації з метою ознайомлення із готовністю органів влади та відповідних служб до зимового періоду, зокрема, систем життєзабезпечення, готовності техніки дорожніх служб, запасу протиожеледних сумішей, наявності угод на залучення додаткової техніки до розчистки доріг від снігу, матеріальних резервів та резервних фондів бюджетів призначених для оперативного реагування на надзвичайні ситуації зимового періоду.

Підсумовуючи обговорення, Володимир Ілліч наголосив, що робота всіх служб та органів місцевої влади повинна бути спрямована на забезпечення нормальної роботи шкіл, лікарень та інших важливих об'єктів, безперешкодне та безпечне пересування транспортних засобів, безпеку пасажирських перевезень. Також голова комісії доручив керівникам районів та ОТГ взяти на контроль створення достатнього запасу паливно-мастильних матеріалів для забезпечення безперебійної роботи техніки під час розчистки доріг.

Далі комісія заслухала інформацію про стан створення та накопичення місцевих матеріальних резервів, резервних фондів бюджетів для ліквідації надзвичайних ситуацій та стан забезпечення непрацюючого населення, працівників підприємств, установ і організацій області засобами захисту органів дихання від хімічно небезпечних речовин.

Заступник голови облдержадміністрації зауважив, що керівництво окремих районів та, особливо, органів місцевого самоврядування, недостатньо відповідально поставилось до формування резервних фондів. Згадуючи проблеми із фінансуванням заходів по ліквідації надзвичайної ситуації, що виникла в окремих районах області влітку після буревію, Володимир Ілліч акцентував увагу на необхідності передбачити під час коригування місцевих бюджетів на 2016 рік та у проектах бюджетів на 2017 рік збільшення обсягів коштів резервних фондів, призначених для фінансування заходів по ліквідації надзвичайних ситуацій та стихійних лих.

«У районному резервному фонді повинно бути передбачено мінімум 100 тисяч гривень. Ми маємо бути готові до ліквідації надзвичайної ситуації власними силами», — підкреслив Володимир Кальніченко.

Про стан забезпечення непрацюючого населення, працівників підприємств, установ і організацій області засобами захисту органів дихання від хімічно небезпечних речовин поінформував начальник відділу управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації Віктор Овідько.

Він зауважив, що, відповідно до чинних нормативних актів, працівники хімічно небезпечних підприємств, населення, що працює в цій зоні на інших підприємствах, та населення, що проживає в зоні прогнозованого хімічного забруднення має бути повністю забезпечене промисловими засобами захисту органів дихання.

Перші дві категорії забезпечуються за рахунок коштів підприємств, а фінансування засобів захисту для населення, що проживає в зоні можливого забруднення, має здійснюватися за рахунок місцевих бюджетів із залученням коштів небезпечного підприємства. В області працює 16 хімічно небезпечних підприємств. І якщо забезпечення їх працівників засобами захисту становить 100%, то із іншими категоріями поки що такого результату не вдалося досягти.

Також існує проблема забезпечення респіраторами працюючого населення у зоні ХАЕС. Ці засоби захисту для населення, що там проживає, за кошти субвенції були закуплені стовідсотково, а от через прогалини у законодавстві, де не вказано за чиї кошти має забезпечуватися працююче наслення, крім працівників ХАЕС, закупівля респіраторів для цієї категорії поки що не здійснена.

Про стан утримання та експлуатації за призначенням протипожежного водопостачання доповів Петро Сибіга, заступник начальника ГУ ДСНС в області. Основною проблемою в цьому напрямку, за словами доповідача, є необлаштованість водойм для забору води, відсутність протипожежних водойм в населених пунктах. В області на обліку перебуває 3354 пожежних гідранти, з них несправних — 12; 942 водонапірних вежі, несправних — 106.

Органи місцевого самоврядування не приділяють належної уваги цій проблемі. Відсутні під'їзні пірси біля водойм, протипожежні водойми заросли або пересохли, як наслідок — пожежники не можуть здійснити забір води. Внаслідок погодних умов все важче стає боротися із випадками займання торфу. Так, під час гасіння торф'яної пожежі у Деражнянському районі, працівникам ДСНС довелося тягти пожежні рукави більше 2 км через густі зарості верболозу. Непоодинокі і факти випалювання стерні та сухої трави. До того ж було зафіксовано випадки відмови пожежникам у можливості забору води із ставків, що перебувають в оренді.

Враховуючи ситуацію, що склалася, Петро Сибіга наголосив, що керівники органів місцевої влади повинні звернути особливу увагу на забезпечення населених пунктів водою для гасіння пожеж, вжити заходів по ремонту пожежних гідрантів та водонапірних башт, облаштувати під'їзні шляхи для пожежних машин, а також комісійно вивчити питання водопостачання для пожежогасіння в межах населених пунктів та поза ними.

В свою чергу Володимир Кальніченко зауважив, що облдержадміністрація звернулася до центральних органів влади із пропозицією щодо посилення відповідальності за випалювання сухої рослинності та стерні, недотримання правил пожежної безпеки в лісах та лісосмугах, інших природних об'єктах. Також він наголосив, що при укладанні договорів оренди на експлуатацію водойм обов'язково необхідно передбачити пункт, який зобов'язував би орендарів надавати воду для пожежогасіння на вимогу працівників ДСНС.

Також на засіданні були обговорені питання про стан експлуатації полігонів твердих побутових відходів, очисних споруд та артезіанських свердловин; про стан організації цивільного захисту в об'єднаних територіальних громадах, а також розглянуто та затверджено оновлений перелік постів радіаційного та хімічного спостереження в області.

За результатами розгляду питань Володимир Кальніченко доручив членам комісії вивчити проект рішення, подати пропозиції щодо змін і доповнень, та направити затверджений варіант до виконання усім керівникам відповідних служб та органів влади і місцевого самоврядування.



До списку новинВпередНазад