Новини
Фахівцями відділу нагляду в АПК та СКС та відділу з питань гігієни праці під час інформаційно-консультативного семінару для осіб, відповідальних за стан охорони праці у навчальних закладах Хмельницького роз'яснено вимоги законодавства.

Зокрема, учасників семінару звернуто увагу на перелік документів з охорони праці, який повинний бути в навчальному закладі. Наголошено на затверджені комплексного плану заходів щодо організації роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності, призначені відповідальних осіб, дотримані вимог охорони праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки під час експлуатації виробничого і енергетичного обладнання, машин і механізмів, проведені первинних інструктажів з охорони праці на робочому місці з працівниками навчального закладу. Порушено питання оформлення Декларації відповідності матеріально-технічної бази роботодавця вимогам законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки. Роз'яснено вимоги законодавства стосовно організації спеціального навчання і перевірки знань з питань охорони праці для працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки.

У ході семінару роз'яснено питання стосовно медичних оглядів працівників, підстав та порядку їх проведення. Зазначено, що метою будь-якого медичного огляду працівника є визначення стану його здоров'я, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов'язків, своєчасного виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт, а також попередження виникненню та розповсюдженню інфекційних хвороб.

Відповідно до ст. 169 Кодексу законів про працю України та ст. 17 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов'язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Для проведення попереднього (періодичних) медичного огляду працівників роботодавець повинен укласти або вчасно поновити договір із закладом охорони здоров'я та надати йому список працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду. Процедура проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, детально визначена у Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21 травня 2007 р. № 246.



До списку новинВпередНазад