Новини
Проект Міжнародної організації праці «Зміцнення системи інспекції праці і механізмів соціального діалогу» реалізується в рамках Програми гідної праці МОП для України на 2016-2019 роки. Мета Проекту — підтримка Уряду України у підвищенні ефективності системи інспекції праці та забезпечення дотримання трудового законодавства.



Основні завдання — реформувати інспекцію праці та зміцнити інституціональну спроможність Держпраці, а також посилити роль соціальних партнерів задля застосування конвенцій МОП № 81 та № 129, ратифікованих Україною у 2004 році. Проект має допомогти вдосконаленню роботи та забезпеченню ефективного застосування трудових прав, зокрема у галузі безпеки та гігієни праці. Заходи, організовані МОП, мають посилити функціонування Держпраці відповідно до положень міжнародних трудових норм. За планами, МОП сприятиме розширенню можливостей Держпраці працювати в партнерстві з іншими установами і організаціями. А також має бути визначена функціональна модель тристороннього діалогу в рамках системи адміністрації праці, зокрема з питань інспекції праці.



Під час відкриття Проекту виступили Антоніо Граціозі, Директор групи технічної підтримки з питань гідної праці та Бюро МОП для країн ЦСЄ, Будапешт, Жоакім Пінтадо-Нунеш, провідний спеціаліст Департаменту з питань адміністрації праці, інспекції праці, безпеки та гігієни праці і трипартизму, МОП, Женева.

Від української сторони виступали Людмила Денісова, Голова Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, Віктор Іванкевич, Заступник міністра соціальної політики України, Роман Чернега, Голова Державної служби України з питань праці, Олексій Мірошниченко, Перший заступник Голови СПО сторони роботодавців на національному рівні, Григорій Осовий, Голова СПО репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні.



У своєму виступі Голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега зазначив, що важливою частиною роботи Служби є проведення перевірок, на які був мораторій у 2014 році і першій половині 2015 року. Поновлення перевірок позитивно вплинуло на результати роботи Держпраці.

«За ту частину 2015 року, коли був знят мораторій на проведення перевірок Держпраці, за участю Служби повернули близько 124 млн. грн. боргів з виплати заробітної плати на підприємствах. За неповний 2016 рік вже повернуто близько 300 млн. грн. боргів з виплати зарплатні» — наголосив Роман Чернега.

За задумами Проекту «Зміцнення системи інспекції праці і механізмів соціального діалогу» МОП надаватиме допомогу, спираючись на попередній досвід співпраці з Україною, а також на досвід, накопичений у інших країнах.

До уваги братимуться методи й інструменти, вже апробовані в рамках співробітництва з інститутами ЄС.
«Ми беремо участь у цьому Проекті для того, щоб ефективніше реалізовувати покладені на нас функції як сервісного органу, про що постійно йде мова з представниками роботодавців та профспілок, а також функції державного нагляду, перевірок» — зауважив Голова Держпраці.

Національний координатор Проекту, Софія Литвин, представила план реалізації проекту на період до березня 2018 р., який обговорювався та був погоджений для подальшого впровадження.



До списку новинВпередНазад