Новини
На перший погляд, зарплата «в конвертах» вигідніша за офіційну — працівник отримує у рази вищу зарплату, а роботодавець звільняється від обтяжуючих процедур оподаткування. Однак, при цьому є пряма загроза позбавлення соціальної захищеності на час втрати працездатності, при нещасних випадках на виробництві, порушенні трудових стосунків роботодавцем, який не платить внески до фондів соцстраху.

Інспекторами з питань праці Управління Держпраці у Хмельницькій області за колективним зверненням працівників та за інформацією Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому проведено позапланову перевірку у фізичної особи-підприємця, який здійснює діяльність в галузі будівництва.

Під час перевірки встановлено та задокументовано факт допуску стропальника та муляра без укладання трудового договору. Допущення працівників до роботи здійснено без повідомлення до Фіскальної служби. Також заробітна плата виплачувалася без здійснення бухгалтерського обліку, податки та інші загальнообов'язкові відрахування по заробітній платі не сплачувалися.

Відповідно до абзацу 2 частини 2 статті 265 КЗпПУ за таке правопорушення передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника. Так, власнику підприємства доведеться сплатити 88 тисяч 450 гривень, включаючи інші порушення трудового законодавства.

Також матеріали результатів перевірки відносно ФОП направлено до Управління захисту економіки в Хмельницькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України за ознаками правопорушення передбаченого статтею 172 Кримінального Кодексу України.

Відповідна участь очікує фізічну особу-підприємця, який займається торгівлею у м. Хмельницькому. Зокрема, за результатами позапланової перевірки інспекторами з питань праці виявлено двох неоформлених продавців.



До списку новинВпередНазад