Новини
23 вересня, під керівництвом голови обласної державної адміністрації Олександра Корнійчука та за участю Міністра Кабінету Міністрів України Олександра Саєнка відбулось розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні взяв начальник Управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков, голова обласної ради Михайло Загородний, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники територіальних підрозділів ЦОВВ, голови райдержадміністрацій, голови міських (міст обласного значення) рад.

Основним питанням порядку денного колегії стало обговорення питання підготовки об'єктів житло-комунального господарства та соціальної сфери до проходження осінньо-зимового періоду 2016/17 року.



На початку колегії Олександр Саєнко зазначив, що першочерговими завданнями, які на сьогодні потрібно вирішити є питання тарифів та забезпечення населення субсидіями, у зв'язку з початком опалювального сезону. Тому важливо, щоб кожна область і місто належним чином підготували свій паливно — енергетичний комплекс до проходження зимового періоду.

В свою чергу, заступник начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Григорій Ващук доповів усім присутнім про стан підготовки об'єктів житлово-комунального господарства області.

Так, у 2016 році на підготовку житлово-комунального господарства до зими заплановано використати на 85% коштів більше ніж торік. На 01 вересня вже використано 71,4 млн.грн. власних коштів підприємств галузі та коштів місцевих бюджетів або 64% до запланованого обсягу.

Підприємствами комунальної теплоенергетики підготовлено 527 (85%) котелень, 442,8 км (82%) теплових мереж, 93 (85%) центральних теплових пунктів. На відомчих котельнях створено запаси вугілля в обсязі 5 тис. тонн або 64% від запланованих обсягів.



В умовах енергетичної кризи значна увага приділяється заходам з енергозбереження та скорочення споживання природного газу.

З цією метою на теплопостачальних підприємствах області проведено роботу з реконструкції, модернізації, технічного переоснащення та заміни котлів, реконструкції та заміни теплових мереж.

Роботи по скороченню та заміщенню споживання природного газу про¬ведено на 53 котельнях підприємств комунальної теплоенергетики, а саме: на 18 котельнях замінено, реконструйовано та модернізовано 33 котли; на альтер¬нативні види палива переведено 35 котелень, з яких на дровах та пелетах працюватимуть 32 котельні, на вугіллі — 2 та на електроенергії — 1 котельня.

На об'єктах водопровідно-каналізаційного господарства підготовлено 29,7 км (80%) водопровідних та 8,3 км (75%) каналізаційних мереж, 64 водонасосних станції (80%). Виконано роботи з проведення технічного огляду спо¬руд та обладнання на 84 каналізаційних насосних станціях (79%), 17 (81%) водопровідних очисних спорудах та 21 (75%) каналізаційних очисних спорудах.

За звітними даними в області комплексно підготовлено до зими 3796 житлових будинків (82%), відремонтовано 381 (79%) покрівель, 377 (68%) опалювальних систем, 231 (91%) систему гарячого та 389 (88%) холодного водопостачання, 305 (90%) електрощитових.

Соціальну сферу до зими підготовлено на 100%, зокрема: 717 шкіл, 683 ди¬тячих садочки та 72 лікарні.
З метою економії коштів та енергозбереження у житлових будинках, закладах бюджетної сфери та інших установах та підприємствах встановлю¬ються засоби обліку теплової енергії.

Лічильниками технологічного обліку теплової енергії оснащено усі під¬приємства комунальної теплоенергетики. Підприємства водопровідно-каналі¬заційного господарства на 96% оснащено лічильниками технологічного обліку води та на 90% лічильниками обліку стоків.

У житлових будинках 86% квартир оснащено лічильниками холодного та 45% — гарячого водопостачання.

За рахунок різних джерел фінансування 1586 житлових будинків оснащено засобами обліку теплової енергії, що становить 70,1% від загальної кількості житлових будинків з централізованим теплопостачанням, будинковими лічильниками гарячої води оснащено 11% житлових будинків, холодної — 27 від¬сотків.

У дорожньо-мостовому господарстві капітально відремонтовано 572 тис.м2 або 74% міських вулиць та доріг, підготовлено 161 одиницю (80%) спеціалі¬зованої прибиральної техніки, заготовлено 28,5 тис. тонн (77%) посипочного матеріалу.

«Основним завданням обласної влади на сьогодні є належна підготовка до проходження опалювального сезону, — зазначив очільник області.

Також Олександр Олександрович акцентував увагу працівників служби доріг області на стан доріг, заготівлю посипочних матеріалів, аби область цілком була готова до приходу холодів.

Про стан організації роботи в області щодо призначення житлових субсидій доповіла директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська.

За словами Світлани Іванівни, на 01 вересня 206 тисячам 420 сім'ям призначено субсидії на житлово-комунальні послуги на суму 1,8 млрд. гривень. Організаціям, що надають житлово-комунальні послуги, перераховано 803,4 млн. гривень. 25971 сім'ї призначено субсидії готівкою на придбання твердого палива та скрапленого газу на суму 42,4 млн. гривень. Виплачено готівку на суму 28,3 млн. гривень.

В області організовано роботу щодо впровадження механізму розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення.

Також в органах соціального захисту населення у процесі призначення житлових субсидій задіяні 333 особи керівного складу та фахівців, залучено 73 особи на громадських роботах для опрацювання документації для нарахування субсидії.

З травня 2016 року забезпечено автоматизований розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, зокрема: у червні поточного року — на 100% від звернень, липні — на 99%, серпні — на 93%, вересні — на 20 відсотків.

Інформаційно-роз'яснювальна робота щодо надання населенню житлових субсидій продовжується.

Підсумовуючи перше питання, голова адміністрації зауважив, що населення області свідомо ставиться до розрахунків за отримані житлово-комунальні послуги. Так, у рейтингу по цьому показнику з спочатку року область перебуває на 3 і 8 місці. Комунальні підприємства фактично в повному обсязі розраховуються за спожиті енергоносії. Разом з тим, у деяких районах та містах обласного значення існують борги за газ, електроенергію та заробітну плату, що є неприпустимим.

Другим питанням порядку денного колегії розглянуто питання пенсійного страхування в області.

За словами начальника Головного управління Пенсійного фонду України в області Ольги Заярнюк до бюджету Пенсійного фонду, що формується на території області, надійшло 1412,2 млн.грн., з яких 96% становлять надходження від єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

За аналітичними даними Пенсійного фонду України нарахований фонд оплати праці в області за підсумками 7 місяців 2016 року становив 6290,4 млн.грн., що більше проти відповідного періоду минулого року на 733,9 млн.грн. або на 13,2 відсотка.

Цьогоріч залишок невідшкодованих Пенсійному фонду України коштів на виплату та доставку пільгових пенсій зменшено на 1743,0 тис. грн. або на 6,7% і на 01 вересня 2016 року становить 24290,1 тис. гривень.

З метою мобілізації коштів до бюджету Пенсійного фонду вжито низку спільних заходів з місцевими органами влади, правоохоронними та контролюючими органами щодо примусового стягнення. Це дозволило забезпечити надходження 5,8 млн.грн. на погашення боргів (у тому числі 3,5 млн.грн. від Державної виконавчої служби області).

„Завдяки спільним зусиллям усіх гілок влади в області забезпечено стабільність пенсійних виплат. Маємо і надалі гарантувати стабільність пенсійних виплат в області“, — зазначив Олександр Корнійчук.

Крім того, під час колегії розглянуто питання „Про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік“ та про план роботи обласної державної адміністрації на IV квартал 2016 року.



До списку новинВпередНазад