Новини
Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій, за участю Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань працівникам швейного цеху (ФОП Біда Т.М.) роз'яснено вимоги законодавства стосовно оформлення трудових відносин між фізичною особою-підприємцем та найманим працівником та проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Наголошено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску. Важливо, що між при укладенні трудового договору між фізичною особою та працівником, письмова форма трудового договору є обов'язковою. Форма трудового договору між фізичною особою та працівником затверджена Наказом Міністерства Соціальної політики України № 260 від 08.06.2001 року.



При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.

Після укладення трудового договору але до початку роботи роботодавець зобов'язаний: роз'яснити працівникові його права і обов'язки та проінформувати під розписку про умови праці; ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором; визначити працівникові робоче місце, забезпечити його необхідними для роботи засобами.

Обов'язковою вимогою трудового законодавства при прийнятті працівника на роботу є ведення трудової книжки, яка відповідно до норм ст. 48 КЗпП України, Трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють у фізичної особи понад п'ять днів. Працівникам, що стають на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п'яти днів після прийняття на роботу. Ведення трудових книжок здійснюється відповідно до положень Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, що затверджена наказом Міністерстра праці України, Міністерством соціального захисту населення України та Міністерством юстиції України.

При цьому важливо знати, що згідно зазначеної Інструкції, записи до трудової книжки про прийняття на роботу, переведення чи звільнення з роботи повинні здійснюватись у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону. Усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення вносяться після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку.

Зроблено акцент на відповідальності фізичних осіб — роботодавців за допущення порушень законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин.

Також зазначено, що під час укладання трудового договору роботодавець повинен проінформувати працівника під розписку про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, можливі наслідки їх впливу на здоров'я, а також про права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору (п. 1 ст. 29 КЗпПУ, ст.ст. 5 і 7 Закону України «Про охорону праці»).

Для виконання цих вимог необхідно провести цілий комплекс досліджень, установити наявність чи відсутність на робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, включити до колективного договору перелік пільг за роботу в шкідливих умовах, норми забезпечення засобами індивідуального захисту, спецодягом тощо. Такі дослідження проводяться в рамках атестації робочих місць за умовами праці.



До списку новинВпередНазад