Новини
Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області підтримали пропозицію спеціалістів ДП «Адміністрація морських портів України» щодо розроблення і доопрацювання «Правил охорони праці в морських портах». Цю роботу доручено Державному підприємству «Науково-дослідний проектно-конструкторський інститут морського флоту України з дослідним виробництвом»(УкрНДІМФ), яке виконує її згідно з договором з ДП «АМПУ».
УкрНДІМФ розробив проект «Правила охорони праці в морських портах» та надіслав його на розгляд та надання пропозицій до морських портів, стивідорних компаній, які здійснюють свою діяльність на території портів.
До УкрНДІМФа надійшло багато пропозицій до проекту Правил.
З метою кваліфікованого розгляду наданих пропозицій по ініціативі служби охорони праці апарату управління ДП «АМПУ» була створена робоча група в складі керівників служб охорони праці філій ДП «АМПУ», морських торговельних портів і приватних стивідорних компаній, яка нещодавно розглянула надані пропозиції до Правил та надала свої пропозиції УкрНДІМФу щодо їх включення до проекту Правил.
Розроблення нормативного акту «Правила охорони праці в морських портах» викликано тим, що затверджені в 1978 році Мінморфлотом СРСР «Правила безпеки праці в морських портах» і які знаходяться в державному реєстрі нормативно — правових актів з охорони праці, застаріли та не відповідають сучасним вимогам безпеки в зв'язку з впровадженням в практику роботи українських портів нових технологій, засобів механізації, розвитком нових напрямків надання портових послуг. Для подальшого підвищення конкурентоздатності портів у світовій морській індустрії з'явилась нагальна потреба в корегуванні, доповненні і переробці діючого Державного нормативного акту про охорону праці «Правила безпеки праці в морських портах».
Довідка:
Розробка «Правил охорони праці в морських портах» проводиться з метою приведення нормативно-правового акту у відповідність до діючого законодавства України, міжнародних угод України. Новий нормативний документ дозволить:
— врахувати зміни, які відбулися за останні роки в міжнародному та державному чинних законодавствах щодо охорони праці в морських портах;
— виявити небезпечні виробничі фактори портових робіт з метою проведення надалі моніторингу на відповідність Державного нормативного акту вимогам сучасних технологій експлуатації портового перевантажувального обладнання, а також вимог щодо охорони здоров'я і життя обслуговуючого персоналу;
— в роботі будуть враховані вимоги Конвенції МОП № 152 «Про техніку безпеки та гігієну праці на портових роботах, щодо покращення умов охорони і гігієни праці, зниження травматизму, профзахворювань і як результат скорочення витрат на виплату страхових компенсацій працівникам морських портів.
Після доопрацювання проекту правил робоча група повторно розгляне проект Правил і направить його для узгодження до Головного управління Держпраці в Одеській області.


Прес-служба Головного управління



До списку новинВпередНазад