Новини

Застосування адміністративних стягнень спрямоване на забезпечення виконання працівниками встановлених вимог чинного законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки.

Протягом 2013 року територіальним управлінням розглянуто 1249 адміністративних справ, по 1244 накладено адміністративні стягнення, в тому числі на 570 — керівників підприємств.

Під час розгляду адміністративних справ посадовими особами територіального управління в обов'язковому порядку враховуються обставини, що пом'якшують або обтяжують адміністративну відповідальність.

Аналіз адміністративної практики показує, що найбільше, 728 осіб, притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення нормативно-правових актів з охорони праці, а саме: Типового положення «Про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», Державних будівельних норм України «Охорона праці і промислова безпека у будівництві», Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості; Правил охорони праці в деревообробній промисловості, Типового положення «Про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті, Правил безпечної експлуатації електроустановок споживачів тощо.

Поширеними адміністративними порушеннями є порушення вимог: Правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів, Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів, Правил будови і безпечної експлуатації парових і водогрійних котлів, Правил будови і безпечної експлуатації парових котлів, що працюють під тиском не більше 0,07 МПа, водогрійних котлів та водопідігрівачів з температурою води не вище 115 градусів С, Правил безпеки систем газопостачання України та інші, за які до адміністративної відповідальності притягнуто 427 осіб.

82 адміністративні справи складено за невиконання законних вимог органів спеціально уповноважених центрального органу з нагляду за охороною праці, в основному, за невиконання раніше виданих приписів.

Притягнення посадових осіб підприємств, установ, організацій, суб'єктів підприємницької діяльності не виключає можливості притягнення їх до кримінальної відповідальності. Так, по трьох адміністративних постановах було порушено кримінальне провадження, а постанови про накладання адміністративних стягнень — скасовані.

Територіальне управління наголошує, що дотримання основних норм законодавства у сфері охорони праці та промислової безпеки перш за все є гарантією безпеки виробництва та поліпшення господарської діяльності підприємств, установ, організацій. Безпечні умови праці є обов'язковою відповідальністю самого роботодавця.

Прес-служба територіального управління




До списку новинВпередНазад