Новини
На вакантну посаду підприємства претендує вагітна жінка. Роботодавець не зацікавлений її приймати. Чи можна відмовити у прийнятті на роботу цій жінці?

Статтею 24 Конституції України гарантовано рівність прав жінок і чоловіків, що забезпечується наданням жінкам рівних із чоловіками можливостей у праці та винагороді за неї; створенням умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством; правовим захистом, матеріальною і моральною підтримкою материнства й дитинства, включаючи надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям. Не допускається будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального й майнового стану, расової та національної належності, статі. Згідно зі статтею 22 КЗпП України забороняється необґрунтована відмова у прийнятті на роботу.

Статтею 184 КЗпП України передбачено заборону відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату через вагітність. Роботодавець зобов'язаний у разі відмови в прийнятті на роботу вагітній жінці повідомити їй у письмовій формі причини відмови. Так, необґрунтованою, за наявності вакансії, є відмова у прийнятті на роботу, якщо роботодавець посилається на обставини, які не належать до ділових якостей працівника.

Вагітна жінка вправі оскаржити в судовому порядку відмову в прийнятті на роботу.

Отже, роботодавець може відмовити вагітній жінці у прийнятті на роботу, якщо він належним чином обґрунтує таку відмову письмово.



До списку новинВпередНазад