Новини
За ініціативи Управління Держпраці у Хмельницькій області, за участі Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у місті Кам'янці-Подільському проведено семінар-нараду стосовно дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки під час експлуатації атракціонної техніки, яка відноситься до об'єктів підвищеної небезпеки.



У ході семінару фахівцями Управління Держпраці наголошено на заходах щодо зменшення ризику виникнення аварійних ситуацій, які повинні містити насамперед: зниження шкідливих впливів на відвідувачів; правильний вибір захисних запобіжних пристроїв і огороджень; виключення наявності гострих крайок, кутів, частин, що виступають; виконання вимог ергономіки; унеможливлення небезпек пов'язаних з гідравлічним і електричним обладнанням; утримання у справному стані під'їздів до атракціонів, огороджень, аварійних виходів та ін.



Звернуто увагу на порушення, які створювали небезпеку життю відвідувачів і стали підставою для їх заборони, а саме — це пуск атракціонів без відповідного технічного огляду (випробувань), тобто без визначення їх технічного стану. Допуск до експлуатації атракціонів без проведення їм щоденного огляду оператором та без влаштування огороджень небезпечних зон. Відсутність необхідної технічної документації заводів-виробників атракціонів (паспортів, настанов з експлуатації). Також обслуговування атракціонів не навченим персоналом, не укомплектованість ремонтних служб, відповідальних за утримання техніки у справному та безпечному стані.

Зазначалось, що з метою унеможливлення нещасних випадків під час експлуатації атракціонів, згідно з діючим законодавством України, власник зобов'язаний на підставі висновку незалежних експертів спеціалізованих організацій отримати дозвіл на експлуатацію атракціону та проводити йому щорічний технічний огляд.



Атракціони, які відпрацювали нормативний строк експлуатації (8-10 років) мають пройти експертне обстеження уповноваженою організацією та у разі позитивного висновку можуть бути допущені до подальшої експлуатації.

Користувачі мають право ознайомитися з результатами технічного огляду, експертного обстеження та пересвідчитися у наявності Дозволу на експлуатацію встановленого зразка. Зазначена документація має бути у суб'єкта господарювання.

За будь-яких сумнівів у безпечності та справності атракціонів, відсутності огороджень небезпечних зон, правил користування або інших належних документів рекомендується утримуватись від користування послугами таких атракціонів.



До списку новинВпередНазад