Новини
Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області для працівників ПАТ «Славутський райавтодор» ДП «Хмельницький облавтодор» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» роз'яснено вимоги законодавства про охорону праці, трудового законодавства та порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці.

У ході семінару порушено питання виконання робіт під час проведення ремонту та обслуговування техніки та обладнання, дотримання вимог нормативних та законодавчих актів, Правил дорожнього руху, Правил охорони праці на автомобільному транспорті та інших. Зазначено, що важливим питанням залишається огляд техніки, випуск її на лінію, з парку, проходження водіями передрейсових та післярейсових медичних оглядів, наявність документів, дозволів, медичних аптечок, справного інструменту, знаків аварійної зупинки та інше.



Проаналізовано стан виробничого травматизму в Хмельницькій області. Наголошено, що причиною усіх випадків є порушення самими потерпілими вимог правил та інструкцій з охорони праці, незадовільна організація виробничих процесів, допуск до роботи ненавчених людей, та виконання робіт в стані алкогольного сп'яніння.

Розглянуто вимоги трудового законодавства та загальнообов'язкового соціального страхування для посадових осіб підприємства. Звернуто увагу на оплату праці, рівень оплати та своєчасної її виплати. Роз'яснено вимоги законодавства стосовно призначення та виплати допомоги відповідно до загальнообов'язкового державного страхування з тимчасової втрати працездатності. Окремо звернуто увагу на відповідальність за порушення строків виплати заробітної плати.

Зазначено, що атестація робочих місць здійснюється відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці (далі Порядок) та Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Звернуто увагу присутніх на важливість дотримання роботодавцями вимог законодавства про пільги і компенсації працівникам, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці та правильності застосування Списків № 1 і № 2, Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці. Звернуто увагу на якість проведення атестації робочих місць за умовами праці та віднесення їх до категорії із шкідливими умовами праці. Окремо розглянуто питання щодо передбачення відповідальності за несвоєчасність проведення атестації або порушення порядку її проведення.



До списку новинВпередНазад