Новини
Управління Держпраці у Хмельницькій області розпочало боротьбу проти зарплат у конвертах та нелегальних працівників. Фактично кожна друга перевірка інспекторами з праці проводиться з питань належної оплати праці та кожна четверта перевірка з питань «легалізації» трудових договорів або «тіньової» заробітної плати.

«Сьогодні створені максимально сприятливі умови для легального ведення бізнесу — єдиний соціальний внесок зменшено вдвічі, спрощено дозвільні процедури. Тому, Управління Держпраці сподівається, що підприємці Хмельниччини зроблять крок назустріч та сприятимуть скороченню «тіньового» сектору економіки та відмовляться від виплати заробітних плат «у конвертах», — наголосив начальник Управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков.

Адже фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору передбачає фінансову відповідальність юридичних та фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю, у розмірі 30 мінімальних зарплат, за кожного працівника, а це на сьогодні 43 500 грн. Крім того, статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення України за фактичний допуск працівника без трудового договору накладається штрафна санкція від 8 500 грн. до 17 000 грн. Отже, фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору (без наказу) може коштувати 60 500 грн. (43 500 грн. + 17 000 грн.) плюс виплата такому працівникові заробітної плати у розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні у відповідному періоді.

За матеріалами позапланової перевірки додержання суб'єктами господарювання законодавства про працю, а саме за не оформлення належним чином трудових відносин одним із підприємців м. Кам'янець-Подільського, Управлінням Держпраці у липні поточного року накладено фінансову санкцію у розмірі 43 тисяч 500 грн.

Управління Держпраці звертається в першу чергу до працівників підприємств, установ та організацій, які мають знати, що працюючи нелегально вони позбавляють себе соціальних гарантій, відпустки, лікарняного та пенсії. Не будьте байдужими, подбайте про своє майбутнє!



До списку новинВпередНазад