Новини
Останнім часом дещо почастішали випадки недопущення представників Головного управління Держпраці в Одеській області до території підприємств з метою проведення перевірок. З цього приводу фахівцям управління доводилось неодноразово зустрічатись з представниками підприємств у суді. Наведемо декілька прикладів.
У квітні 2016 року до Одеського окружного адміністративного суду звернулось підприємство N з адміністративним позовом до Головного управління Держпраці в Одеській області про зобов'язання Головного управління утриматись від здійснення дій щодо проведення перевірки підприємства, обґрунтувавши свій позов рядом доводів.
Так, Позивач зазначив, що підприємством було отримано повідомлення ГУ Держпраці в Одеській області про намір проведення планової перевірки в березні 2016 року. З цієї причини підприємством направлено на адресу ГУ Держпраці в Одеській області лист, в якому Позивачем зазначено про незгоду із проведенням планової перевірки. Позивач зазначив, що п.3 прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» встановлено, що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України. Позивач вважає, що зазначений пункт 3 Прикінцевих положень не є зміною або доповненням до Податкового кодексу України, а створює цілком самостійну норму, яка поширюється на всі без винятків контролюючі органи, в тому числі і на Державну службу України з питань праці та її територіальні органи, тобто призначення перевірки є незаконним.
В судовому засіданні представник Позивача додатково зазначив, що, коли представник ГУ Держпраці в Одеській області з'явився до підприємства з метою проведення перевірки, директором у допуску посадової особи управління до проведення перевірки було відмовлено.
Твердження Позивача про те, що п. 3 Прикінцевих положень Закону №71-VIII не є зміною чи доповненням до Податкового кодексу України, а створює цілком самостійну норму, яка поширюється на всі без винятків контролюючі органи, в тому числі і на Відповідача, суд вважає помилковими, адже метою законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», як зазначено в пояснювальній записці до нього, є покращення умов ведення бізнесу в Україні з одночасним підвищенням показників України в міжнародних рейтингах, а також підвищення ефективності використання ресурсів економіки, зокрема: зменшення витрат підприємств на визначення податкових зобов'язань і складання податкової звітності та держави на адміністрування податків, усунення недоліків діючого законодавства, які дозволяють великим платникам отримувати податкові вигоди, спрощення виконання податкового обов'язку малим бізнесом, зменшення податкового навантаження на малий бізнес.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 11, 86, 159-163 КАС України, суд постановив:
В задоволенні адміністративного позову даного підприємства до Головного управління Держпраці в Одеській області про зобов'язання Головного управління Держпраці в Одеській області утриматись від здійснення дій щодо проведення перевірки — відмовити повністю.
У липні 2016 року з позовом до суду звернулось підприємство W до Головного управління Держпраці України в Одеській області про визнання дій Головного управління протиправними стосовно проведення планової перевірки дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки в даному підприємстві та скасування наказу Головного управління Держпраці України в Одеській області про проведення планової перевірки.
На початку березня 2016 року головні державні інспектори Головного управління Держпраці України в Одеській області намагались здійснити вказану перевірку на підставі направлення на проведення перевірки. однак не були допущені посадовими особами позивача до проведення перевірки з підстав незаконності виданого наказу на перевірку.
Розглянувши доводи обох сторін, суд прийшов до висновку про законність дій та такого акту суб'єкту владних повноважень, в звязку із чим в задоволенні позовних вимог про визнання таких дій протиправними та визнання протиправною та скасування наказу відповідача про призначення проведення планової перевірки слід відмовити на підставі положень ч.1 ст.162 КАС України
Керуючись ст.ст.94,158-163 КАС України, суд постановив:
В задоволені позовних вимог підприємства до Головного управління Держпраці України в Одеській області про визнання дій Головного управління Держпраці України в Одеській області протиправними стосовно проведення планової перевірки дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки в даному підприємстві та скасування наказу Головного управління Держпраці України в Одеській області про проведення планової перевірки відмовити повністю.
Головне управління Держпраці в Одеській області зазначає: фахівці управління діють в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України, обґрунтовано та правомірно, у зв'язку з чим суд у обох випадках дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог в повному обсязі.
Прес-служба Головного управління



До списку новинВпередНазад