Новини
Нагадуємо, що, згідно з ч.2 ст.119 КЗпП України за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб — підприємців, в яких вони працювали на час призову.
Згідно положень ст. 24 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини у порядку, встановленому положеннями про роходження військової служби громадянами України.
військовослужбовці на шляху прямування зі служби вважаються такими, що виконують обов'язки військової служби.
Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється в порядку, передбаченому Положенням про проходження військової служби громадянами України (ч. 9 ст. 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232). Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України затверджено Указом Президента України від 10.12.2008 р. № 1153/2008. Закінченням проходження військової служби (днем фактичної демобілізації) вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини (ч. 2 ст. 24 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»). До військового квитка працівника військовою частиною мають бути внесені службові відмітки про прийняття та звільнення з військової служби з посиланням на дату та номер наказу. Дати, вказані у військовому квитку як початок і закінчення військової служби, визначають період, у який відповідно до статті 119 КЗпП, на працівника поширюються гарантії щодо збереження місця роботи та середнього заробітку. Дата звільнення з військової служби визначається з урахуванням часу, необхідного для того, щоб дістатися до місця проживання.
У цей період за особою зберігається право на збереження та виплату середньої заробітної плати.
Середній заробіток за цей час працівникові нараховується з урахуванням положень Порядку № 100 із тієї ж середньої зарплати, за якою здійснювалась оплата за період військової служби.

Р. Мікрух,
заступник начальника
управління з питань праці
Головного управління Держпраці
в Одеській області



До списку новинВпередНазад