Новини
Фахівці Управління Держпраці у Хмельницькій області взяли участь у спільному засіданні районної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та районної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

На засіданні заслухано 6 керівників підприємств різних форм власності та фізичних осіб-підприємців.



За статистичними даними рівень середньої заробітної плати на підприємствах Хмельницького району за січень-березень 2016 року становить 3501 грн., складає 98,3 % до середньообласного значення (3560 грн.) та 75,8 % до рівня по Україні (4618 грн.). За розрахунковими даними рівень середньої заробітної плати на підприємствах Хмельницького району у травні 2016 року становить 4476,4 грн., що складає 115,5% до середньообласного рівня (3875 грн.) та 89,8 % до рівня по Україні (4984 грн.).

Проінформовано про заборгованість із виплат заробітної блати, зокрема, було зазначено, що станом на 01.07.2016 року за моніторинговими даними заборгованість на підприємствах кола статистичного спостереження у Хмельницькому районі відсутня.

Найвищий рівень середньої заробітної плати у травні поточного року на підприємствах промисловості — 6638 грн., галузі сільського, лісового господарства — 6310 грн., найнижчий на підприємствах галузі будівництва — 2712 грн. та освіти — 2444 грн. За результатами проведеної роботи зберігається тенденція до підвищення рівня заробітної плати. Протягом 2016 року підвищено рівень середньої заробітної плати у 26 суб'єктів підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників.

Головний державний інспектор Управління Держпраці у Хмельницькій області Юрій Борисюк наголосив, що відповідно до статті 265 Кодексу законів України про працю (КЗпП) з січня 2015 року посилена відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю:

30 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це 43500 грн. (якщо мінімальна зарплата 1450 грн.) за наступні порушення:

• фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору

• оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час,

• виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску
2. 10 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це 14500 грн. (якщо мінімальна зарплата 1450 грн.) за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці);

3. 3 мінімальні зарплати, — це 4350 грн. (якщо мінімальна зарплата 1450. грн.) за такі види порушень:

• порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць,

• виплата їх не в повному обсязі.

4. 10 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це 14500 грн. (якщо мінімальна зарплата 1450 грн.) за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

5. 5. 1 мінімальна зарплата (1450 грн.) за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище.



До списку новинВпередНазад