Новини
Про Вимоги охорони праці під час виконання робіт із застосуванням ручного електрифікованого інструменту та дотримання вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці говорили у ФОП Телєга Н.М. (м.Шепетівка).

Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області, за участі Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань роз'яснено працівникам фізичної особи-підприємця вимоги охорони праці під час виконання робіт із застосуванням ручного електрифікованого інструменту. Звернуто увагу, що вони прописані в Правилах охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями. Ці Правила поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форм власності, організаційно-правової форми та виду діяльності. Встановлюють вимоги охорони праці під час виконання робіт із застосуванням інструменту та пристроїв. Є обов'язковими для роботодавців та працівників, які виконують роботи із застосуванням інструменту та пристроїв.



Відповідно до Правил визначений клас електроінструменту: електроінструмент класу І — електроінструмент, у якого деталі, що перебувають під напругою, мають ізоляцію, а штепсельна вилка — заземлювальний контакт. В електроінструменті такого класу допускається, щоб деталі, що перебувають під напругою, мали основну ізоляцію, а окремі деталі — подвійну або посилену ізоляцію; електроінструмент класу II — електроінструмент, у якого деталі, що перебувають під напругою, мають подвійну або посилену ізоляцію. У електроінструменту такого класу відсутні пристрої для заземлювання; електроінструмент класу IIІ — електроінструмент на номінальну напругу не вище 42 В, у якого внутрішні та зовнішні кола не повинні перебувати під іншою напругою. Електроінструмент такого класу призначений для живлення від автономного джерела струму або від загальної мережі через роздільний трансформатор або перетворювач з роздільними обмотками.

Наголошено, під час роботи з ручним електроінструментом класу І працівники повинні використовувати ЗІЗ (діелектричні рукавички, діелектричні калоші, діелектричні гумові килимки) відповідно до вимог НПАОП 40.1-1.21-98. У приміщеннях без підвищеної небезпеки ураження працівників електричним струмом дозволяється виконувати роботи з використанням електроінструменту класів II та III без застосування ЗІЗ.

Під час роботи електроінструменту стружку необхідно видаляти спеціальними гачками або щітками після повного зупинення електроінструменту. Не дозволяється видаляти стружку або тирсу руками. Не дозволяється виконувати роботи з електроінструментом з приставних драбин. Під час виконання робіт з електродрилем предмети, що підлягають свердлінню, необхідно надійно закріплювати. Не дозволяється торкатись руками до різального інструменту, що обертається. Під час свердління електродрилем з використанням важеля для притискування необхідно стежити, щоб кінець важеля не спирався на поверхню, з якої він може зісковзнути. Не дозволяється застосовувати замість важелів випадкові предмети. Не дозволяється обробляти електроінструментом мокрі та обмерзлі деталі.

За результатами семінару рекомендовано проводити постійний контроль зі сторони власника за дотриманням працівниками вимог регламентів на виконання робіт, та інших нормативних документів з питань охорони праці, які впроваджені і діють на виробництві. Привести у відповідність нормативним актам з питань охорони праці документи, що стосуються проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та проведення і документального оформлення інструктажів з питань охорони праці працівників, безпечної експлуатації механізмів та електроінструменту.



До списку новинВпередНазад