Новини

Сьогодні під керівництвом заступника начальника теруправління Держгірпромнагляду у Донецькій області Геннадія Кирика відбувся круглий стіл щодо стану пожежної безпеки на теплових електричних станціях, що використовують вугілля як основне паливо.

Серед присутніх: представники донецької облдержадміністрації, державної інспекції нагляду в енергетиці теруправління Держгірпромнагляду у Донецькій області, представники державного пожежного нагляду головного управління держтехногенної безпеки Донецької області, а також керівництво та робітники служб охорони праці ПАТ «Центренерго», ТОВ «ДТЕК Східенерго», ПАТ «Донбасенерго».

Майже вся електроенергія в Донецькій області (99%) генерується на теплових електростанціях, що працюють на вугіллі. Це Вуглегірська ТЕС, Старобешівська ТЕС, Слов'янська ТЕС, Курахівська ТЕС, Зуївська ТЕС, Миронівська ТЕС та Краматорська ТЕЦ.

На теплових електростанціях зосереджена значна кількість горючих матеріалів та пожежонебезпечного устаткування, що є потенційними джерелами займання. Пожежі на ТЕС можуть призвести до часткового або повного скидання навантаження електростанції з недоотпуска електричної та теплової енергії споживачам. Пожежа на Вуглегірської ТЕС, яка сталася 29 вересня минулого року, призвела до виведення з експлуатації чотирьох пиловугільних енергоблоків загальною встановленою потужністю 1200 МВт. Під час пожежі 14 робітників отруїлися чадним газом та одна людина загинула.

Щоб не допустити надалі пожеж на теплових електростанціях фахівці теруправління постійно проводять навчання з наступною перевіркою знань робітників теплоелектростанцій. У 2013 році та за поточний період 2014 року інспекторами теруправління було проведено чотири комплексних перевірки Слов'янської, Зуївської, Вуглегірської та Краматорської ТЕЦ. Було виявлено 546 порушень нормативно- правових актів з охорони праці, до адміністративної відповідальності притягнуто 98 посадових осіб та працівників станцій. Також проведено 5 цільових перевірок генеруючих компаній Донецької області. Особлива увага приділялася стану паливоподач ТЕС та стану вугільних складів. «Теруправління постійно ініціює наради, семінари, кругли столи де розглядаються причини нещасних випадків та пожеж на теплоелектростанціях, виконується аналіз дій оперативного персоналу цехів при проведенні протиаварійних тренувань. Також розглядаються програми генеруючих компаній з впровадження нових систем пожаропопередження та пожежогасіння, розробляються інші заходи щодо недопущення подібних аварій», — розповів Геннадій Кирик.

Проведені перевірки показали, що на багатьох ТЕС не в повному обсязі виконуються вимоги пожежної безпеки: неодноразово виявлялися випадки наявності відкладень вугільного пилу по тракту паливоподачі, не закінчена реконструкція діючих систем пожежної сигналізації та впровадження автоматичних установок пожежогасіння.

Також на деяких електростанціях кабельні траси не в повному обсязі оброблені вогнезахисним складом, не закінчені роботи з заміни вогнезахисних ущільнень у кабельних спорудах, несправні системи аварійного зупину стрічкових конвеєрів і датчики сходу стрічки не заводського виконання тощо.

Враховуючи, що 90 % теплоелектростанцій є приватними, теруправління Держгірпромнагляду в Донецькій області попереджає, що надійність енергосистеми та режими роботи блоків генеруючих компаній безпосередньо залежать від відповідального ставлення до питань пожежної безпеки та охорони праці власників підприємств.




До списку новинВпередНазад